Fikkie in die rooi wyn: immense brand richt ravage aan in Zuid-Afrika’s beste wijnbouwgebied

Een grote natuurbrand is immense schade aan het aanrichten in het belangrijkste wijnbouwgebied van Zuid-Afrika. Zeker 35 vierkante kilometer aan wijngaarden in de West-Kaap zijn in de afgelopen dagen afgebrand of “om seep gehelp deur veldbrand”.

Stellenbosch is het kwalitatief belangrijkste wijndistrict van Zuid-Afrika. Het gebied wordt omgeven door bergen: Simonsberg in het noordoosten, Jonkershoek in het oosten, de Hottentots-Holland en Helderberg in het zuidoosten en de Papagaaiberg in het westen. Er wordt al wijn verbouwd sinds het einde van de 17e eeuw. Momenteel zijn er zo'n 150 wijnbedrijven actief.

90 km wildvuur

Sinds dinsdag raast er een wildvuur door. Het verspreidde zich over 90 kilometer, van Idas Valley, Simondium, naar Paarl, en de heuvels rond Simonsberg zijn het ergst getroffen volgens een woordvoerder van het Stellenbosch Fire Department.

Bij de getroffen wijngaarden zijn grote namen zoals Kanonkop, Uitkyk, Muratie, Rustenberg, Delheim Estate, Warwick Wine Estate en Tokara Winery. Een 200-tal brandweermannen hebben het vuur min of meer onder controle - het zou niet meer uitbreiden. Maar de wijnboeren “vechten de klok rond” om hun land, oogst en gebouwen te vrijwaren. Het zal nog ettelijke dagen duren voor de brand geblust is, liet de brandweer weten.

Kanonkop

Deidre Taylor van het Kanonkop Wine Estate bevestigt dat het vuur nog steeds door de wijngaarden gaat. Ze zegt dat er veel vuur- maar ook rookschade is aan de druiven. “We have damage to our Pinotage vineyards. We suspect losses of about 50 tonnes.” De buren van Uitkuyk zijn nog harder getroffen volgens Taylor. “En de brand woedt nu ook bij Muratie.”

"Eén van de beste jaren ooit om zeep"

Giles Webb, de eigenaar van Thelema Mountain Vineyards, zegt dat met de brand wellicht één van de beste wijnjaren ooit voor de regio om zeep is: “At the end of the December I thought that this year would be one our best vintages. But that idea has gone up in smoke. This is not a good situation. This fire will have a big economic cost. All the vineyards against he mountain were affected.”

Ook Delheim Estate is bijzonder hard getroffen. “Minstens 20 procent van de sauvignon blanc-druiven zijn verbrand. En chardonnay-wijngaard is beschadigd. Het bos bij het domein is volledig verwoest", zegt een woordvoerster van de wijnbouwer.

Klapmuts Koppie

"The whole of the Simonsberg seems to have gone up in flame”, verteltLuke O'Cuinneagain, wijnmaker bij Glenelley, dat gespaard bleef. Abrie Beeslaar, wiinmaker bij Kanonkop: "We proberen het vuur tegen te houden, maar de harde wind maakt dat erg moeilijk.” Gisteren bereikte het vuur Elsenburg en Klapmuts Koppie.