Dit is Europa, anno 2016: minister laat commercial van tv halen omdat acteur homo is

De Poolse minister van milieu Jan Szyzsko heeft een commercial van de televisie laten halen, omdat het spotje "gender-ideologie steunt met het geld van het ministerie van milieu". Of: in het spotje over het scheiden van afval speelt een “zichtbaar homoseksuele” acteur mee. En dat kan in 2016, in een lidstaat van de Europese Unie nota bene, blijkbaar niet.

De hoofdrol in de commercial wordt gespeeld door Maciej Nowak. Die heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij homo is.

Met de term gender-ideologie wordt in Polen tegenwoordig alles aangeduid wat niet heteroseksueel is en dus door de katholieke kerk wordt afgewezen. De PIS-partij, die sinds oktober aan de macht is in Polen, is tegen gender-ideologie.

Culturele identiteit

"Het ministerie van milieu is sterk gericht op de verdediging van de Poolse identiteit, Poolse belangen en dat wat voor Polen het belangrijkste is: de verdediging van het gezin, van onze culturele identiteit verbonden aan het christelijke erfgoed", verdedigt de minister van milieu zijn tussenkomst.

In Polen heeft de conservatieve regering de absolute meerderheid. Ze heeft de afgelopen maanden al twee nieuwe wetten aangenomen die de macht van het Hooggerechtshof en de vrijheid van de pers inperken.

Europa heeft Polen al een aantal keer gewaarschuwd maar denkt er niet echt aan om die kracht bij te zetten met maatregelen. Zbigniew Ziobro, de Poolse minister van Justitie, heeft laten weten alle waarschuwingen van Europa te zien als een "ongerechtvaardigde en oneerlijke poging om druk uit te oefenen." Polen is een soevereine en democratische staat, beklemtoont Ziobro.

Lees meer