200 gemaskerde voetbalhooligans maken jacht op migranten in centrum Stockholm

Een honderdtal voetbalsupporters, in het zwart uitgedost, hebben gisterenavond jongeren met een donkere huidskleur en zelfs kinderen van vluchtelingen aangevallen in het centrum van Stockholm. 

De mannen, volgens de politie voetbalhooligans, droegen ook maskers en mutsen. Ze deelden xenofobische folders uit aan met de boodschap: “Nu is het genoeg geweest”. En in de folders wordt gedreigd met verder geweld tegen vluchtelingen.

Op een gegeven moment liep de “mars” uit de hand aan het station van de Zweedse hoofdstad. De voetbalsupporters begonnen mensen met een donkere huidskleur lastig te vallen. Volgens getuigen kozen ze daarbij vooral voor jongeren.

Getuigen hebben de politie verteld dat ze zagen hoe jonge vluchtelingen geïsoleerd werden op het Sergelstorgplein en dan in elkaar werden geramd. De hooligans sloegen ook een politieagent in het ziekenhuis. Ze waren gewapend met boksbeugels.

“We have been able to link them to hooligan gangs for Stockholm football teams”, zegt Fredrik Nylén van de politie in Stockholm. Hij bevestigt dat de groep folders aan het verspreiden was waarin mensen aangezet worden om misdaden tegen vreemdelingen te plegen.

Op de site van de extreem-rechtse Nordiska Motståndsrörelsen (Nordische Verzetsbeweging) werd in een verklaring de actie opgeëist. De organisatoren zeggen het gebied rond het Centraal Station “schoongeveegd te hebben van criminele immigranten”.

Vandaag vindt in het centrum van Stockholm een betoging plaats tegen asielzoekers. De opkomst lijkt wel tegen te vallen.

Voetbalhooligans en neo-nazi's, dat zit zo: