'De Mol' - Aflevering 1: "Toen streepte ik al 4 mogelijke Mollen van mijn lijstje."

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Het is zover! EINDELIJK! Na 17 jaar is Woestijnvis terug met een reeks van 'De Mol'. Niet dat het echt een ganse openbaring was. Ik kijk immers al jaren op de Nederlandse Openbare Omroep naar de Nederlandse remake 'Wie Is De Mol'. Op 2 januari startte daar de eerste aflevering van seizoen 16. Ondertussen zijn daar nog maar zes kandidaten over. Vanaf vandaag wordt het ingewikkelder, want ik moet nu twee seizoenen volgen.

SPOILER ALERT: volgend artikel bevat informatie over de uitkomst van aflevering 1!

- Voor sfeer en gezelligheid: een dikke 8! -

Ik zag nog maar net hoe Jonathan uit Geraardsbergen er een potje van maakte in Komen Eten, toen het allereerste beeld van seizoen 4 van ‘De Mol’ op mijn scherm verscheen. Water. Een boot. Dramatische, mysterieuze tekst en Gilles De Coster, met zijn armen gekruisd. Ligt het nu aan mij of deed de presentatie van Gilles me echt wel denken aan zijn voorganger Michiel De Vlieger, 17 jaar geleden? Zelfs zijn stem klonk soms EXACT hetzelfde! Serieus, als je je ogen dichtdeed, WAS hij het!

Die eerste opdracht, op die witte zoutvlakte… Het enige waar ik heel de tijd door was afgeleid, is dat de kleurcorrectie van die beelden ZO was bijgetrokken dat het niet meer natuurlijk was… Dat heb je natuurlijk, als je gaat filmen op een zoutvlakte die even wit ziet als poedersneeuw: al je beelden overbelicht. De montage had geen andere keuze dan die beelden zo onnatuurlijk te maken, maar het was toch maar een nare ervaring.

Terug naar het spel dan. In de Nederlandse versie voel ik me soms heel dom. Art Rooijakkers begint altijd de ganse uitleg van het spel te doen en na 10 seconden haak ik af omdat ik dan al niet meer begrijp wat de opdracht juist inhoudt. Blijkbaar beseft VIER dat de kijker niet zo slim is, en leggen ze dit seizoen stap voor stap, met computergrafiek, alle opdrachten mooi uit. DANKJEWEL DAARVOOR!

En zoals gedacht: ik weet niet exact waar, maar die eerste opdracht liep compleet mis. €10.000 gewoon WEG. Dat heeft de Mol goed gedaan. Of was het de onkunde van de kandidaten? Hanne, die net te laat ontdekt hoe ze dat drinken uit het flesje moet halen, Gilles, die er niet in slaagt te huilen binnen de 5 minuten of toch Ruth die, toen Manuella en Thibaud de opdracht in de auto deden, als ENIGE bij de vlag stond? Thibaud was er alvast rotsvast van overtuigd. In alle geval, eerste opdracht voorbij: €0 in de pot.

Maar gezellig dat het daar was. Alle 10 kandidaten leken wel op plezierreisje naar Argentinië. Lekkere plons in het water, Bourgondische maaltijd zoals alleen de Belgen dat kunnen,… De sfeer en gezelligheid zat goed: een welverdiende 8. Tot Gilles zei: “De Mol zit bij ons aan tafel” en wie krijgen we in beeld te zien? Juist ja, Bruno. Mol-verdachte nummer 1!

© VIER

- Opdracht 2: Lasso Lama -

Wat een vreemde opdracht vond ik dat. Nu ja, het zal niet de laatste zijn. Thibaud en Cathy gaan met zijn tweeën fotootjes beschrijven. Voor mij vallen ze dan af als Mol, toch tijdens die opdracht. Want De Mol kan daar bij die foto’s echt niet staan klooien als daar constant een andere persoon op je vingers zit te zien. Ze controleerden elkaar en allebei gingen ze voor het geld. Exit Thibaud en Cathy, toch voor deze ronde.

Bruno daarentegen heeft in deze opdracht al mooi laten zien hoe geweldig verwarrend walkie talkie’s kunnen zijn. Neem me alsjeblieft niet kwalijk dat ik vanaf nu de Nederlandse term ‘portofoon’ gebruik. Dat bekt iets makkelijker :). Voor de Nederlandse lezers: Ellie Lust was beter, net voor de start van het seizoen, een sessie etherdiscipline komen geven. Het was héél wat beter gegaan! :)

Bruno doet bewust lekker verwarrend met die porto, om nadien ook nog te doen alsof ie niet luistert… Om ook nog eens te zeggen dat ze NIET moesten gaan gokken op die witte lama die €2000 waard was. Tuurlijk niet, waarom zou je als Mol die witte lama willen vangen? De Mol wéét uiteraard WELKE lama’s er bankroet zijn en welke €2000. Met één van de andere lama’s te nemen, scoort hij een beetje geld, iedereen gelukkig. Ook de Mol. Want de €2000 zit niet in de pot en de kandidaten denken dat ze een fortuin hebben gewonnen. Helaas, ze zijn in het eerste halfuur van het spel al minstens €11.000 kwijt gespeeld. Dat gaat goed!

- Opdracht 3: De brug -

Wat hels zeg. In Nederland doen ze aan rotsklimmen tijdens De Mol. In Vlaanderen laten ze hun kandidaten aan een brug bengelen. Het wordt Thibaud al te veel. Hierbij verspeelt ie zijn verdachtmaking als de Mol. Want welke Mol zou nu, express, flauwvallen en zo volledig uit de opdracht zijn, wetende dat hij niet meer kan saboteren?

DUS, Thibaud was echt onwel maar kan nog steeds De Mol zijn, want niets is wat het lijkt. Thibaud zegt net na zijn dipje: “Ik wéét wie De Mol is”. Hij is er zo van overtuigd dat Ruth De Mol is. Nu vraag ik mij af, waarom ligt HIJ dan niet uit het spel? Want dan zat ie volledig op een verkeerde mol. Of weet hij wie de Mol is, omdat hij het zelf is? Later meer hierover.

Los van Thibaud gebeurde er niet heel veel rare dingen op die brug. Iedereen sprong, dus geld in de pot. Al vreesde ik toch even dat Stijn niet zou springen. Dat zou hem natuurlijk super verdacht maken, dus hij kon bijna niet anders dan springen. Mol of niet. Houden we toch even in ons achterhoofd dat Cathy hoofdverdachte is bij de kandidaten zelf.

© VIER

- Test en Executie -

Bijna anderhalfuur na dat eerste watershot, wordt de eerste test gemaakt. 20 vragen over het doen en laten van De Mol. Wie het minst weet, valt af. Hieronder even een oplijsting van wie, volgens de montage, wie verdenkt.

© LVD

In bovenstaand schema wordt weergegeven wie op wie zit na de eerste aflevering. Alles wat rood is, verwijst naar Ruth en mensen met een groene vingerafdruk, kregen een groen scherm. Wat heel opvallend is, is dat Bruno, volgens de montage, enkel en alleen op Ruth zat. Waarom krijgt hij dan als eerste een groen scherm? Omdat hij toch gespreid heeft, of omdat hij de Mol is? Op wie Ruth zat, werd niet weergegeven in de montage., maar in totaal zat er dan wel weer minstens 5 man op Ruth. Ruth kan de Mol niet zijn, waarom krijgt ze anders een rood scherm? Dat zou te gek voor woorden zijn. Stijn daarentegen zit op Bruno, en Stijn kreeg een groen scherm. Indicatie?

Einde aflevering 1: Exit Ruth – of toch niet helemaal, want plots begint een tabletversie van Gilles tegen Ruth te vertellen dat ze nog kan terugkeren. Dat allemaal volgende week in aflevering 2! Spannend!

- Bedenkingen aflevering 1 -

Manuella kan de Mol niet zijn. In haar auditiefilmpje zegt ze dat ze het héél belangrijk vindt zichzelf te blijven. Ze zou zich echt niet goed voelen in de rol van Mol.

 

Ik heb een mollenmaatje: Karolien. Na de aflevering bespreken we altijd samen onze theorieën. Zij kwam erachter dat Gilles (kandidaat) amateurtoneel speelt en dus best wel wat kan acteren. Maar deze fout gaan ze toch niet maken na de onthulling uit seizoen 1 dat Magda de mol was?

- Meest verdacht -

Mijn persoonlijke Mol na aflevering 1.

© VIER

Origineel blogbericht:

https://mijnnaamislien.wordpress.com/2016/02/02/de-mol-aflevering-1-toen-streepte-ik-al-4-mogelijke-mollen-van-mijn-lijstje/

Lees meer