Op wintersport met de auto? Maar ken je de verkeersregels wel voor de Alpenlanden?

Vertrek je op wintersport met de auto? Heb je een idee wat de specifieke verkeersregels in bijvoorbeeld de Alpenlanden zijn? Sommige daarvan zijn niet echt algemeen bekend en verschillen van de onze.

Goed nieuws voor de hordes die vanmiddag carnaval ontvluchten en richting wintersport vertrekken: het is in de Alpen prima skiweer. Maar het gaat nog meer sneeuwen plaatselijk dit weekend en volgende week. En dat kan tot problemen op de weg leiden.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 80 procent van de bestuurders niet weet dat in Oostenrijk en Tsjechië de wettelijk verplichte profieldiepte voor winterbanden 4 millimeter is. En in Oostenrijk moet je altijd sneeuwkettingen in de auto hebben. En sneeuwkettingen die passen.

Als de politie in die landen stuit op tekortkomingen, kan dat voor de wintersporter een boete opleveren van honderden tot duizenden euro's. In Oostenrijk kan het oplopen tot 5.000 euro.

Frankrijk bijvoorbeeld hanteert geen winterbandenverplichting, maar doorreisland Luxemburg juist weer wel. Ook het ontbreken van fluorescerende veiligheidshesjes in de auto kan een boete opleveren. Als je met vier mensen in de auto zit, moet je vier hesjes aan boord hebben in sommige landen bijvoorbeeld, zoals Slovenië en Italië.

Check het

Het gebruik van winterbanden is – in tegenstelling tot Nederland en België - in Duitsland en Oostenrijk verplicht met winterse weersomstandigheden. Eigenlijk komt het er op neer dat je altijd winterbanden onder je auto dient te hebben als je naar deze landen afreist. Speciaal voor de sneeuwliefhebbers heeft de Nederlandse automobielvereniging Bovag op de site een interactieve kaart van Europa gemaakt, met per land een actueel overzicht van de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen.

Buiten andere verkeersregels in de verschillende Europese landen hoort iedere automobilist een goede ijskrabber, extra ruitenreiniger en een veiligheidsvestje te hebben. Andere voorwerpen die bij een noodgeval goed van pas komen zijn een zaklamp, handschoenen, een deken en eventueel knipperlichten.

Lees meer