Finse president: "We moeten verouderde Conventie van Genève aanpassen, nood aan strengere regels"

Te veel migranten gebruiken de "verouderde" Conventie van Genève als dekmantel om Europa binnen te komen, terwijl die vaak niet echt in nood zijn. Dat zegt de Finse premier Sauli Niinistö. Hij wil de conventie aanpassen, omdat het volgens hem niet meer strookt met de realiteit. 

"Migratie is een ernstig probleem", zegt de Finse president Sauli Niinistö. "Het is een uitdaging voor Finland, Europa en zelfs de hele westerse manier van denken." Dat zegt hij in een toespraak aan het Fins parlement, vlak nadat de Europese Commissie debatteerde over de vluchtelingencrisis.

"De crisis vormt een ernstige bedreiging voor de westerse waarden. Er moeten strengere regels komen zodat mensen niet zomaar naar hier komen omdat ze een beter leven willen", zegt Niinistö nog. En om die reden wil de Fin de Conventie van Genève, die dateert van 1951, aanpassen. "Dat verdrag is in een andere tijd en onder andere omstandigheden geschreven. Nu kan iedereen die het woord 'asiel' kent, Europa binnenkomen."

De Finse president benadrukt dat er nu eenmaal "geen goede opties" zijn, maar dat Europese leiders moeten kiezen tussen "Europese waarden - en daarmee ook mensen - beschermen" of "krampachtig vasthouden aan het oude verdrag, met alle gevolgen van dien".

Commotie

Het is niet de eerste keer dat een politicus oproept om het vluchtelingenstatuut - en dus de Conventie van Genève - aan te passen. N-VA-voorzitter Bart De Wever trok het verdrag in oktober vorig jaar al in twijfel. "We moeten durven stellen dat de Conventie van Genève een deel is van het probleem", zei hij toen in een gastcollege aan de Universiteit Gent. Die uitspraken zorgden toen voor serieus wat commotie en kritiek vanuit alle politieke hoeken, ook van coalitiepartners.

Niet veel later verkondigden ook de Europese christendemocraten van de EVP, waar ook onze eigen CD&V bij zit, dat die het verdrag willen aanpassen. "Als we niets doen, komt de Schengenzone in gedrang", klonk de redenering van de EVP, waar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel bijzit.

Bronnen: Daily Mail, Helsinki Times, RT

Lees meer