Noord-Koreaanse kernproeven kunnen een catastrofale vulkaanuitbarsting veroorzaken in 't land

De kernproeven die Noord-Korea uitvoert zijn niet alleen een bedreiging voor de mens, ook de natuur moet blijkbaar het ontgelden. Wetenschappers waarschuwen dat de trillingen die de kernproeven veroorzaken voor een catastrofale vulkaanuitbarsting kunnen zorgen. Alleen ... die wetenschappers zijn wel Zuid-Koreanen. 

Met aankondigingen over en uitvoeringen van kernproeven, doet Noord-Korea de wereld op zijn grondvesten daveren. Figuurlijk wel te verstaan, maar Mount Paekdu neemt het letterlijk. De vulkaan zou kunnen uitbarsten, zeggen wetenschappers in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

De ‘altijd witte berg’ is een actieve vulkaan in het Chanbaigebergte nabij de grens tussen China en Noord-Korea. Met 2.740 meter is het de hoogste berg van Noord-Korea. Zijn laatste uitbarsting dateert uit 1903, maar met de recente kernproeven kietelt de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un de kleine teen van de vulkaan.

Shake it

Grondtrillingen zijn namelijk triggers voor vulkanen om uit te barsten. Als je weet dat Mount Paekdu vlakbij de nucleaire testbasis Punggye-ri ligt, weet je dat er gevaar schuilt. Vorige maand nog vond er een vierde nucleaire test plaats.

De ondergrondse ontsteking was goed voor een aardbeving van 5.1 op schaal van Richter. Gebouwen en wegen werden flink door elkaar geschud.

Wetenschappers waarschuwen nu in Nature dat de kernproeven grondverschuivingen veroorzaken in de magmakamer van de vulkaan. Wanneer Kim Jong-un op de deur van de vulkaan blijft bonken, neemt de vulkanische activiteit toe en kan het magma uitbarsten. Dat zou al kunnen gebeuren bij een volgende test.

Zit Zuid-Korea er voor iets tussen?

Of we dit alles moeten geloven is maar de vraag, want de waarschuwing komt van vier Zuid-Koreaanse wetenschappers. Dit haalt de geloofwaardigheid van hun bewering wel naar beneden. De twee landen leven immers op voet van oorlog sinds 1953. Maar het feit dat hun ontdekking Nature gehaald heeft, wil natuurlijk wel iets zeggen.

Bron: The Telegraph

Lees meer