Monopoly gaat veranderen en niet iedereen zal dat leuk vinden

De tijd dat we ons speelgoedgeld zaten te tellen om anderen flink op stang te jagen, is voorbij in Monopoly. Het spel komt binnenkort met een nieuwe editie waarvoor we geen enkel geldbriefje meer nodig hebben. Monopoly wil meegaan met z'n tijd en gaat alles elektronisch maken. Moet je huurgeld betalen? Haal dan maar even je bankkaart boven.

Het betaalsysteem is de grootste vernieuwing die de Monopoly-editie Ultimate Banking te bieden heeft. Hasbro stelde het spel voor op een grote speelgoedbeurs in New York. Om te betalen zullen spelers hun bankkaart even voor een lezer moeten houden. De bankkaarten volgen ook rijkdom en stijgende waarde van eigendommen op.

Echte fans van Monopoly zullen nu meteen zeggen dat Hasbro vroeger al eens een gelijkaardig concept van het gezelschapspel heeft gemaakt. Dat klopt, en dat was in 2007, maar het bedrijf claimt dat deze editie toch anders is. "Nu zijn bankkaarten, kanskaarten en kaarten van eigendommen allemaal leesbaar voor de Ultimate Banking Unit. Met een simpele tik kan je iets kopen, huurgeld innen en je fortuin zien groeien (of crashen).

Sneller en leuker

Er zijn nog een paar nieuwigheden aan toegevoegd die het spel sneller, dynamischer en leuker moeten maken. Zo zijn er bijvoorbeeld kanskaarten die de huurprijzen doen stijgen en dalen. Wat Hasbro doet is eigenlijk logisch, want Monopoly moet mee met z'n tijd. Het is nog altijd een familiespel, en dus moeten ook de kinderen van de nieuwe ouders het leuk kunnen vinden.

Vraag is alleen of die ouders het zelf nog plezant vinden zonder geld. Misschien wel, want eigenlijk is dit gewoon een reflectie van de realiteit. Maar misschien is er toch een beetje nostalgie naar al die geldbriefjes die je in het echte leven gewoon niet hebt. Gelukkig is het maar één editie en zal de originele versie van Monopoly nog steeds beschikbaar blijven.

(Bron: Washington Post)

En voor wie Monopoly beu is, probeer dit eens: