“Islam moet worden teruggedrongen, wil ons land over tien jaar à dertig jaar nog bestaan”

Geert Wilders en zijn PVV bestaan tien jaar. Naar aanleiding daarvan werd hij geïnterviewd door de NOS. In dat interview herhaalde Wilders dat hij bang is voor het voortbestaan van het vrije Nederland. Hij vindt dat de islam moet worden teruggedrongen, wil het land over 10 tot 30 jaar nog bestaan. Zijn partij is momenteel de grootste in Nederland. En opvallend: terwijl het vroeger vooral ouderen waren die stemden op Wilders, is nu al een kwart van de kiezers jonger dan 35. Wie zijn zij? 

Nadat Wilders in 2004 de VVD had verlaten, bleef hij tot 2006 in de Kamer als onafhankelijk Kamerlid. Sinds 2006 is hij de leider van de Partij voor de Vrijheid. Als er morgen verkiezingen zouden zijn in Nederland, dan zou zijn partij 30 zetels halen volgens opiniepeilingen.

Wil wel degelijk premier worden

Wilders ambieert wel degelijk het premierschap liet hij nog eens verstaan in het interview dat hij gaf met de NOS. Dat de andere partijen dat niet echt zien zitten? “Als ik straks de grootste ben en andere politici willen niet met mij samenwerken dan zullen de mensen dat niet accepteren. Dan komt er een revolte. Wij laten dat niet gebeuren”, zei hij daar nog over onlangs op een bijeenkomst van gelijkgezinde Europese partijen in Milaan.

Iets anders dat Wilders gisteren beloofde: hij zal op het punt van "de-islamisering" geen water bij de wijn als hij na de verkiezingen wil meedoen aan een nieuw kabinet. “In een coalitie moet je concessies doen, maar ik wil alleen regeren als de PVV op belangrijke punten zijn zin krijgt”, zei hij. Tijdens het interview ging het bijna uitsluitend over de islam. "Als de islam meer voet aan de grond krijgt in West-Europa, is er geen vrijheid meer en valt er niks meer te kiezen."

"Niet alle moslims zijn verkrachters"

Wilders spreekt van een existentieel probleem voor Nederland en een historisch moment. Volgens Wilders is een van de oorzaken van de grote steun voor de PVV dat de partij al jaren dezelfde standpunten inneemt en ook vóór de opkomst van IS waarschuwde voor wat hij de islamisering noemt.

"Ik heb in Fitna gewaarschuwd voor vreselijke dingen die in naam van de islam en de Koran gebeuren, en die dingen gebeuren nu. En we zien aan de vluchtelingenstroom en de open grenzen waar dat toe kan leiden voor onze veiligheid." Volgens Wilders wordt door de immigratie uit Arabische landen een cultuur naar Nederland gebracht die het niet zo nauw neemt met vrijheid en veiligheid. Hij gaf wel toe dat "niet alle moslims verkrachters en terroristen zijn".

Wie zijn ze?

De PVV van Wilders bestaat dus tien jaar en heeft nog nooit zo hoog gestaan in de peilingen. “Het is al lang niet meer alleen die extreem-rechtse tokkie uit Limburg die op Wilders durft te stemmen. Sinds de vluchtelingencrisis vind je in alle lagen van de bevolking mensen die vreemdelingenhaat normaal zijn gaan vinden”, zegt Tim de Beer van enquêtebureau TNS Nipo dat de PVV zelfs op 33 Tweede Kamerzetels doet landen in z’n polls. “Het beeld was dat de PVV-kiezer een boze, blanke, oudere man is. Dat klopt niet meer. We zien dat mensen die nu zeggen PVV te gaan stemmen opmerkelijk jong zijn. Een kwart is onder de 35.”

Ook Jeroen Kester van de Politieke Barometer merkt op dat de samenstelling van het PVV-electoraat divers is. Sinds de zomer scoort Wilders beter onder vrouwen, jongeren en hoog opgeleiden die eerder niet overwogen op hem te stemmen.

Twee groepen?

Die nieuwe kiezers lopen vooral over van VVD en SP, of zijn mensen die eerder niet stemden. Wilders’ grootste probleem, in een land waar stemmen niet verplicht is, is dit echter: “We vragen in peilingen ook naar opkomstintentie. Die is bij mensen die zeggen voor de PVV te kiezen beduidend lager dan bij anderen” volgens de enquêteurs.

Publicist Chris Aalberts interviewde 87 PVV-kiezers in 2012 en leerde zo dat deze eigenlijk in twee groepen uiteenvallen. “Er is een minderheid die echt gelooft dat Wilders de waarheid in pacht heeft. Maar de grootste groep bestaat uit mensen die snel twijfelen aan de effectiviteit en de integriteit van de politiek en een stem op Wilders zien als een drukmiddel. Het zijn over het algemeen een tikje rechtse, wat oudere kiezers met een conservatief waardepatroon. Ze zijn het op veel punten niet met Wilders eens.”

Nederlands bekendste opiniepeiler, Maurice de Hond, geeft Wilders zelfs 40 van de 150 zetels in het Nederlandse parlement in zijn peilingen. Hij deed ook onderzoek naar welke Nederlanders er nu precies op de PVV stemmen. De uitkomst daarvan is in sommige gevallen verrassend, maar op andere gebieden toch weer bijzonder stereotypisch.

Vooral lageropgeleiden

Zo ondervond hij dat de PVV voornamelijk bestond uit lageropgeleiden. Maar liefst 45% van de PVV’ers heeft alleen de basisschool afgemaakt, of alleen de middelbare school. “Slechts” 17% van de Wildersstemmers is hoogopgeleid. De inkomens (hoog, midden en laag) houden ook min of meer gelijke tred met de bijbehorende opleidingsniveaus.

Ook blijkt dat ouderen – veel meer dan jongeren – zich aangetrokken voelen tot, en aangesproken door, de standpunten van de PVV. Ook zijn vrouwen kennelijk meer gecharmeerd van Geert Wilders dan dat mannen dat zijn.

Waar Geert Wilders verder heel goed in blijkt te zijn is het vasthouden van kiezers. Maar liefst 95% van de PVV-stemmers uit 2012 overweegt in sterke mate om opnieuw het vakje bij één van Wilders’ parlementariërs rood te kleuren als er weer Tweede Kamerverkiezingen zijn. En 80% van de LPF-stemmers uit 2002 – de enige verkiezingen waaraan Pim Fortuyn heeft meegedaan – zijn nu PVV-stemmer.

Lees meer