In Zimbabwe hebben ze nu amper nog eten, maar Mugabe viert verjaardag met feestje voor 50.000 gasten

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe viert dit weekend zijn verjaardag met een feestje voor 50.000 gasten, met een kostprijs van naar schatting 750.000 euro. Op zich zou daar niks mis mee zijn, ware het niet dat de bevolking van zijn land momenteel amper nog eten en water heeft. Alsof de armoede nog niet genoeg was, moest het land onlangs de noodtoestand uitroepen door de aanhoudende droogte.

Mugabe is vorige zondag al 92 jaar geworden, maar vandaag viert hij dat met een feest voor tienduizenden trouwe aanhangers van zijn partij en andere genodigden. Er zijn parades in de straten gehouden en er wordt opgetreden voor de president, die al 36 jaar aan de macht is. In die periode is hij vaak beschuldigd van vals spelen tijdens verkiezingen en van schending van de mensenrechten. De economie van Zimbabwe is ook compleet ingestort.

"Bedankt Bob"

Toch hoor je officieel geen kritiek. De media hebben vorige week veel lof over de jarige Mugabe gezongen. Eentje titelde zelfs: 'Bedankt Bob, we hebben nu een stem, sinds 1980'. Dat is het jaar waarin Zimbabwe zich losrukte van het Britse bewind en onafhankelijk werd. Ondanks de hongersnood in het land zijn voor het feest van vandaag vee en wild geslacht om aan de gasten te worden geserveerd. Alles samen zou het feest zo'n 750.000 euro kosten. Geld dat de partij volgens lokale bronnen uit de zakken van leerkrachten en dorpelingen is gaan halen. "Er zal gegeten en gedronken worden, terwijl in de omgeving mensen omkomen van de honger", zegt politiek analist Takavafira Zhou aan AFP.

Laatste verjaardag?

Hoewel hij hoogbejaard is wil Mugabe voorlopig geen opvolger aanduiden. Vicepresident Emmerson Mnangagwa maakt het meest kans om in z'n voetsporen te treden. Al is hij de voorbije weken openbaar bekritiseerd geweest door de vrouw van Mugabe. Op vlak van gezondheid gaat het volgens geruchten niet goed met Mugabe. Hij geeft nog wel lange, kritische speechen tegen het Westen, maar zou in september de verkeerde toespraak in het parlement hebben gehouden - eentje die hij al eens een maand eerder gegeven had.

Lees meer