VS-verkiezingen hier: De Wever verkiest Marco Rubio, de rest is voor Hillary of Bernie, Vlaams Belang kiest Trump

Wat als onze politici moeten kiezen over wie de machtigste man/vrouw ter wereld wordt? Het Laatste Nieuws vroeg de partijvoorzitters in Vlaanderen wie zij willen dat Amerikaans president wordt. Opvallend: alleen Bart De Wever (N-VA) kiest voor een Republikein. Alle anderen kiezen voor Hillary Clinton of Bernie Sanders. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) kiest Trump.

Bart De Wever van N-VA windt er geen doekjes om. Bernie Sanders vindt hij "een stokoude socialist", Hillary Clinton een "weinig geloofwaardige exponent van het establisment". Hij kiest voor een Republikein, geen Democraat. "De Democraten zijn in wezen een liberale partij en vertegenwoordigen in dat opzicht onze mainstream." Donald Trump is "een clown", en Ted Cruz "een godsdienstfreak". En zo komt hij dus uit bij Marco Rubio, de zoon van Cubaanse migranten die het schopte tot senator. En de enige die Trump nog van de nominatie kan houden. "Rubio komt nog het dichtst bij een normale politicus, zoals we die in Europa kennen."

Beke en Rutten for Hillary

Wouter Beke, de CD&V-voorzitter kiest voor Hillary Clinton. "Ik zou het geen slechte zaak vinden mocht het machtigste ambt op deze aardbol door een vrouw worden bekleed en het zou zelfs een zeer goede zaak zijn mochten de Verenigde Staten wat minder op zichzelf terugplooien en opnieuw een sterk buitenlands beleid ontwikkelen." Trump vindt hij afschuwelijk, die staat "haaks op alles waar CD&V'ers in geloven".

Gwendolyn Rutten ziet in de Democraten het verlengstuk van haar eigen partij, de Open Vld. "De Democraten zijn gewoon een liberale partij, punt." Het feit dat Hillary een vrouw is speelt mee, maar "ze is gewoon de meest bekwame en ervaren kandidaat, ze pleit voor gelijke kansen, ook voor vrouwen en holebi's, ze neemt het op voor kleine ondernemers en zelfstandigen."

Sp.a en Groen willen Bernie

John Crombez, de voorzitter van sp.a kiest voor Bernie Sanders. Niet verwonderlijk, want de senator uit Vermont is een zelfverklaarde socialist. "Hij wil als enige echt iets veranderen aan de ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving. Na de bankencrisis is 99 procent van de toegenomen welvaart naar 1 procent van de bevolking gegaan. Hij verzet zich daartegen, geeft een stem aan al die gewone mensen die nu al jaren niks anders doen dan inleveren."

En ook Meyrem Almaci kiest voor Sanders. "Vooral omdat hij net als wij iets aan de bankensector wil doen. Zijn plan om spaarbanken en zakenbanken te scheiden is geweldig." Maar Almaci zou ook best kunnen leven met Clinton, want die is volgens haar een pak progressiever dan veel mensen denken.

Vlaams Belang gaat voor Trump

Tom Van Grieken, de jonge voorzitter van het Belang, kiest niet onverwacht voor Donald Trump. Net als Vlaams Belang is die anti-migranten. "Zelfs zijn idee om een muur te bouwen op de grens met Mexico vind ik niet slecht." Overigens was Van Grieken vanmorgen not amused over z'n citaat in Het Laatste Nieuws. Daarin staat een verwijzing naar de Berlijnse muur: "Het heeft toch gewerkt in Berlijn?". Maar volgens de voorzitter van Vlaams Belang, is hij fout weergegeven in de media: "Sprak hij over het nut van het hek in Hongarije".

Lees meer