Wie moet zanger AC/DC vervangen in Werchter? We kennen maar één kandidaat …

Brian Johnson, de zanger van AC/DC, heeft van artsen te horen gekregen dat als hij doorgaat met optreden, hij onvermijdelijk helemaal doof gaat worden. En dus trok de 68-jarige Amerikaan de enige zinnige conclusie: hij stopt. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de honderdduizenden die een kaartje kochten voor de 22 optredens die de band dit jaar nog zou doen. Die tour wordt blijkbaar alsnog afgewerkt, met een “guest vocalist”. Maar wie? We kennen maar één kandidaat. En de vraag is: is het überhaupt een goed idee.

Als we beter hadden opgelet, hadden we het moeten zien aankomen. Sinds september praatte Brian Johnson in interviews anders wanneer hem werd gevraagd of en wanneer AC/DC ooit zou stoppen. Hij zag het nu ineens wél gebeuren. Het eindigt voor iedereen ooit, en dat is nooit makkelijk zei hij.

Hij praatte ook over zijn gehoorproblemen, weze het anekdotisch. Het was ook niet de schuld van te luid op het podium beweerde hij, maar van te luid in zijn race-auto’s.

Fenomeen

Desalniettemin kwam het nieuws dat Johnson stopt, toch als een donderslag bij heldere hemel. AC/DC zit (of beter: zat) momenteel in het midden van een Amerikaans luik van de tour die de band vorig jaar naar Dessel bracht. En die nog 10 concerten te gaan had voor de oversteek naar Europa, waar vanaf 7 mei nog eens 12 megaconcerten zouden plaatsvinden. Onder meer op de wei van Werchter

Het fenomeen AC/DC valt niet te onderschatten. De 50.000 tickets voor het optreden in Dessel gingen in minuten van de hand. En, voor het optreden nog geen jaar later in Werchter vlogen de 60.000 tickets opnieuw in no time weg. Na de Rolling Stones is de groep wellicht, ondanks de jaren op de teller, de grootste band op aarde.

150 à 200 miljoen

En, dit, zou je denken, is meteen het einde. AC/DC verloor in de jongste drie jaar al z’n gitarist, Malcolm Young, de broer van Angus, die op veel te jonge leeftijd dement werd. En z’n drummer, die in Nieuw-Zeeland niet van de drugs kon blijven, en na iemand met de dood te hebben bedreigd, acht maanden huisarrest kreeg. De band verbrak ook meteen alle banden met hem hebben we gehoord. Phil Rudd werd persona non grata.

Maar, AC/DC is geen klein bier, zoals we al zeiden. Er zullen heel ernstige afwegingen gemaakt moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld meer dan een miljoen kaartjes verkocht. Het gaat over een bedrag van - wanneer je de verkoop van merchandise zoals t-shirts meetelt - ergens tussen de 150 en 200 miljoen euro voor de nog geplande optredens.

Al die kaartjes terugbetalen: daar hangt een fameuze kost aan vast, los van het feit dat je ze sowieso teleur moet stellen. Er is ook het feit dat - in tegenstelling tot wat mensen denken - de winstmarges van dit soort megatours relatief laag liggen.

Strop

We gaan hier niet beweren dat de leden van AC/DC slecht verdienen, maar, tegenover de inkomsten staan gigantische kosten voor het ontwerpen, transporteren en opzetten van het custom made podium bijvoorbeeld. Los van de 200 of zo personeelsleden die betaald moeten worden gedurende de volgende vijf maanden. En, wie er in Dessel bij was kan getuigen, het vuurwerk alleen al dat AC/DC bij elk concert afknalt, kost wellicht meer dan wat het Belgisch leger op een jaar mag in de lucht schieten.

Soit, de 22 geplande optredens afgelasten, zou resulteren in een miljoenenstrop en een pak verloren geld voor niet alleen AC/DC en heel z’n entourage, maar ook voor de locale promotors.

Het is vooral in die optiek dat we de beslissing moeten zien om de tour toch nog af te werken, maar dan met een zanger die Brian Johnson zal vervangen. Het plan, zoals we hebben vernomen - met het nodige voorbehoud want “niks is definitief beslist” - zou zijn om de afgelaste optredens in de VS te hernemen na de Europese tour, die eindigt midden juni.

De tijd die nog rest voor het eerste Europese optreden op 7 mei in Lissabon, zou gebruikt worden om de “guest vocalist” te trainen.

Jimmy

Vraag is wie? We kunnen zelf maar denken aan één mogelijke kandidaat: James Dixon Swan, beter bekend als Jimmy Barnes. Een wereldster in zijn thuisland Australië, bij ons is de 59-jarige uit Glasgow in Schotland afkomstige zanger minder bekend. Barnes als solo-artiest en als zanger van Cold Chisel is één van de best verkopende rockartiesten ooit Down Under. Hij heeft daar negen keer op nummer één gestaan. Hier is ie misschien nog het bekendst door een nummer dat hij maakte met INXS (Good Times, luister er eens naar, je zal meteen horen waarom we aan Barnes denken als vervanger).

Soort zoekt soort

Barnes, die werkte met iedereen van Fleetwood Mac over ZZ Top tot onlangs Joe Bonamassa heeft wellicht de stem om het te kunnen, en hij is gepokt en gemazeld als rocker. Tijdens de seventies had ie “a notorious reputation as a hard-drinking wild man who reportedly drank more than two bottles of vodka a day, much of it onstage during performances”.

Barnes klikt ook met Angus Young: stamt uit migrantenfamilie, werkte net als Angus als fabrieksarbeider (ook in de staalsector) en, zoals het lot wil, verving zelfs ooit Bon Scott als zanger bij Fraternity, toen die in 1974 besloot naar AC/DC over te stappen.

Het klopt overigens niet dat Barnes in 1980 al de job aangeboden kreeg om Bon Scott te vervangen bij AC/DC: “Bon was a good mate of mine. I used to go into the studio and watch them record. I knew Angus and Malcolm Young very well, and I was also acquainted with Harry Vanda and George Young. We were all very comfortable around one another – but the idea of me joining AC/DC was never discussed. It’s one of those subjects that’s been written about so many times that it’s become accepted as being true, when in fact it’s a complete figment of somebody’s imagination.”

For those about to retire, we salute you

En dan is er de vraag of AC/DC na deze tour nog moet doorgaan? Zelf zijn we geneigd om te zeggen: nope. Eigenlijk is het alleen nog Angus nu, en Cliff Williams. Angus wordt er bovendien 61 deze maand, en zelfs eeuwige kwajongens moeten hun schooluniform ooit aan de haak hangen. AC/DC heeft zich bovendien altijd gedragen als een working class band en dat impliceert toch een zekere eerlijkheid naar je fans toe. Het is mooi geweest. For those about to retire, we salute you.

Lees meer