Pluk! En Pippi Langkous! Hoeveel van deze 15 zalige voorleesboeken ken jij nog?

Waar is de tijd dat iemand ons elke avond een verhaaltje voorlas voor we gingen slapen?  Op de schoot bij mama, of papa die gekke stemmetjes nabootste ... Zalige herinneringen! Welke van deze voorleesboeken ken jij nog?

1. Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt

De vrolijke buren Jip en Janneke beleefden het ene leuke avontuur na het andere, en bezorgden ons zo urenlang (voor)leesplezier. Niet in het minst dankzij de zalige tekeningen van Fiep Westendorp!

2. Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

Ken je het kleurrijke rupsje nog, dat altijd honger had? De rups at alles op wat hij tegenkwam, waarna hij zich ontpopte tot een prachtige vlinder. Zalig boek!

3. Tiny - Gijs Haag

Wie herinnert zich de talloze boeken van Tiny niet, over de belevenissen van Tiny, haar broertje Jan en hun hondje Toeffie. Wist je dat er ondertussen al 60 boeken van Tiny zijn uitgebracht? En dat de boeken oorspronkelijk in het Frans verschenen en het hoofdpersonage daar Martine heette?

4. Pieter Konijn - Beatrix Potter

Beatrix Potter schreef en tekende de verhalen van Pieter Konijn al meer dan een eeuw geleden, en toch worden de boeken nog steeds verkocht. Het ondeugende konijn Pieter, met zijn kenmerkende blauwe jasje, blijft gewoon alle kinderen aanspreken. Wat een mooie verhalen en leuke tekeningen ook!

5. Winnie de Poeh - A.A. Milne

Nog zo'n regelrechte klassieker is Winnie de Poeh. De verhalen over de knuffelbeer van Janneman Robinson en zijn vriendjes in het Honderd Bunderbos, gaan ondertussen al 90 jaar mee. De tekeningen waren prachtig, zeker de originele, en de kans is groot dat je een hele verzameling spulletjes had van Winnie, Knorretje, Teigetje en Iejoor. Zalig!

6. Pippi Langkous - Astrid Lindgren

Wat keken we op naar de ondeugende Pippi Langkous, die met haar aapje Meneer Nilsson en haar paard in Villa Kakelbont woonde. Ze was immens rijk, beresterk, en beleefde talloze avonturen samen met haar vriendjes Tommy en Annika. Wat een heldin was Pippi!

7. Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt

Eigenlijk zijn alle boeken van Annie M.G. Schmidt regelrechte klassiekers. Behalve Jip en Janneke herinner je je ongetwijfeld Pluk nog, het jongetje dat rondreed in een rode kraan en in hetzelfde gebouw woonde als Aagje en haar moeder Mevrouw Helderder, de Flattekat, de kakkerlak Zaza en de Stampertjes. Wat een geweldig boek!

8. Nijntje- Dick Bruna

Zouden er mensen zijn die de boekjes van Dick Bruna niet kennen, met de eenvoudige maar mooie tekeningen van het konijn Nijntje? Ook deze bekende boekjes draaien ondertussen al meer dan 60 jaar mee. Logisch ook, we raakten deze boekjes echt nooit beu!

9. Welterusten ... kleine beer - Martin Waddell

Dit moet één van de liefste boeken ooit geweest zijn, over Grote Beer en Kleine Beer. Kleine Beer kon niet slapen, want hij was bang in het donker. En dus ging Grote Beer op zoek naar een geschikt lichtje. Uiteindelijk nam hij de maan mee, en alle fonkelende sterren. En de tekeningen van Barbara Firth waren minstens even lief als het verhaal.

10. Dikkie Dik - Jet Boeke

De verhalen over de rosse kater Dikkie Dik begonnen als voorleesverhalen tijdens Sesamstraat. Pas later werden ze ook uitgebracht als boeken, en ondertussen zijn ze niet meer weg te denken uit de kinderboekenkast. Wat een geweldige boekjes ook!

11. Raad eens hoeveel ik van je hou - Sam McBratney

Als je dit prachtige boekje nog niet kende in je kindertijd, dan heb je het later als puber wellicht cadeau gedaan aan je lief. Hazeltje en Grote Haas veroverden alle harten met hun pogingen om te tonen hoe graag ze elkaar zien. Groot of klein, iedereen smolt daar toch voor?!

12. Dribbel - Eric Hill

Een jonge pup, dat vonden we allemaal geweldig. En boekjes met flapjes, die waren altijd een hit. Dribbel viel dus logischerwijze bij iedereen in de smaak. Het hondje was dan ook te schattig voor woorden, weet je nog?

13. Kikker - Max Velthuijs

De talloze verhalen over Kikker en zijn vriendjes Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje waren altijd een voltreffer, en daar zaten de mooie tekeningen zeker voor iets tussen. Zalig!

14. Pinkeltje - Dick Laan

Ken je Pinkeltje nog, het mannetje met de witte baard en de puntmuts? En dan had je nog zijn vriendjes, zoals de hond Wiebelstaartje, de poes Snorrebaard, en het wolkenmannetje Wolkewietje. Het was altijd heerlijk om hun avonturen te volgen, eerst in het Grote Huis, en daarna in Pinkeltjesland. Oh, nostalgie!

15. Luistersprookjes - Lekturama

Van nostalgie gesproken: herinner je je de luistersprookjes nog van Lekturama? Daarbij werden de sprookjes voorgelezen, en kon je zelf het verhaal volgen in het boek. De ping wanneer je het blad mocht omslaan doet ongetwijfeld nog een belletje rinkelen!

Tijd om zélf boekjes voor te lezen! De kindjes uit je familie of buurt zullen je dankbaar zijn ;-).

Lees meer