Op dit verrassende kaartje over het internet lijkt zelfs België plots veel groter dan Amerika

Bijzondere wereldkaarten zijn er bij de vleet, maar deze is opmerkelijk. Een bedrijf gespecialiseerd in domeinnamen laat zien hoe anders de wereld eruit zou zien wanneer een wereldkaart geschaald zou worden naar het aantal domeinnamen per land. Wat blijkt? Duitsland, Canada en zelfs België worden groter dan de VS. Het is Tokelau, een onbekend eiland naast Japan, die zich de allergrootste mag noemen. Reden? Domeinnamen zijn er gratis.    

Het bedrijf Nominet schaalde landen op een wereldkaart afhankelijk van het aantal topleveldomeinen. Dat zijn de laatste twee cijfers in een domeinnaam, zoals .be in België. Het resultaat is een wereldkaart letterlijk op z’n kop. Eilandengroep Tokelau (.tk) in Nieuw Zeeland is amper zichtbaar op een gewone wereldkaart, maar mag zich nu wel even de grootste noemen. Er leven 1.500 inwoners, en dat voor meer dan 30 miljoen tk-domeinnamen. China (.cn), Duitsland (.de), het Verenigd Koninkrijk (.co.uk) en Nederland (.nl) vullen de top 5 aan. België staat op een zestiende plek, met meer dan anderhalf miljoen .be-registraties.

De wereldkaart

© Nominet

Toke wie? Tokelau

De cijfers zeggen niets over het effectief aantal actieve domeinnamen. In 2000 startte het Nederlandse bedrijf Freenom met het uitgeven van gratis domeinnaamextensies. Tokelau was gewonnen voor het idee en al snel puilde het internet uit met .tk-websites. In het begin werden er op elke .tk-site advertenties geplaatst. Tokelau verdiende zo advertentie-inkomsten, maar zag het ook als een ideale promotie voor de eilandengroep. In 2008 werden alle actieve .tk-internetadressen advertentievrij. Intussen kan je je ook gratis registreren voor Mali (.ml), Centraal-Afrikaanse Republiek (.cf), Gabon (.ga) en Equatoriaal-Guinea (.gq).

En de VS?

De Verenigde Staten zijn helemaal weggedeemsterd op de kaart. De verklaring is logisch. De meeste Amerikaanse websites gebruiken immers het niet-landgebonden .com-domein, met wereldwijd zo’n 122 miljoen registraties. Het .us-domein heeft ‘maar’ 1.7 miljoen registraties.

Bron: Mashable

Lees meer