De oudste man op deze planeet is nu iemand die Auschwitz overleefd heeft

Er is een nieuwe oudste man ter wereld volgens Guinness World Records. Dat is op zich geen schokkend nieuws, maar wat leuk om weten is: Yisrael Kristal heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in het concentratiekamp van Auschwitz gezeten. Daar is hij zijn hele gezin verloren. Vandaag is hij 112 jaar en 178 dagen oud.

Kristal is in 1903 in Zarnow, Polen, geboren. Hij overleefde twee wereldoorlogen voor hij naar de Israëlische stad Haifa verhuisde. En hij zat ook een tijd in het concentratiekamp van Auschwitz waar meer dan een miljoen mensen om het leven zijn gebracht, vaak in de gaskamers. Kristal heeft dus een lang, maar heel bewogen leven achter de rug. In de Eerste Wereldoorlog werd hij gescheiden van zijn ouders. Hij trok daarna naar Lodz om er in een familiezaak te werken.

Auschwitz

Na de invasie van Polen in 1939 werd hij met z'n familie gedwongen om in een getto in Lodz te gaan wonen. Zijn beide kinderen stierven daar en Kristal werd samen met zijn vrouw in 1944 naar Auschwitz gestuurd. Daar is zijn vrouw ook nog eens vermoord, maar zelf overleefde hij de slavenarbeid in het kamp. De geallieerden hebben hem in mei 1945 bevrijd en dat was net op tijd. Hij woog toen maar 37 kilo meer.

Als enige overlevende van zijn familie emigreerde Kristal in 1950 naar Israël met zijn tweede vrouw en hun zoon. Daar zette hij zijn kledingzaak verder tot aan zijn pensioen. Zijn dochter, Shula Kuperstoch, zegt dat de Holocaust het geloof van haar vader niet heeft aangetast. "Hij is optimistisch en wijs, en hij waardeert wat hij heeft."

Hard werken

Ook zelf is hij nog steeds heel bescheiden: "Er zijn slimmere, sterkere en knappere mannen dan ik geweest die nu niet meer leven", zegt hij. Het geheim van een lang leven bestaat dus niet, want alles wordt volgens Kristal van hierboven bepaald. "Het enige wat we kunnen doen is zo hard mogelijk werken en heropbouwen wat we verloren zijn."

De vorige recordhouder was een Japanner, die in januari stierf, twee maanden voor zijn 113de verjaardag. De huidige oudste vrouw, en tevens de oudste mens op aarde, is de Amerikaanse Susannah Mushatt Jones. Zij is vandaag 115 jaar en 249 dagen oud. De oudste persoon ooit moet volgens de recordboeken de Franse Jeanne Calment geweest zijn. Zij stierf op een leeftijd van 122 jaar en 164 dagen.

(Bron: BBC)

Lees meer