Hier had Cathy de mol door: "Op de bananenboot gaf Gilles mij zelf de eerste clue"

Jawaddedadde, na acht weken eindeloos meespeuren hebben we De Mol eindelijk gevonden: well done, Gilles! Met de ontknoping van het spel hebben we uiteraard ook een winnaar: petje af voor Cathy, want zij ontmaskerde de grote saboteur. En dat had ze blijkbaar al vanaf de vierde dag door. Check hier wat ze te vertellen had in een eerste reactie onmiddellijk na de finale! 

 

Hoe Cathy zich voelde onmiddellijk na de finale? "Euh ... blij!", komt er heel snel uit. "Het is natuurlijk het doel van het spel om de mol te ontmaskeren en als je dan effectief mag winnen, is het toch nog net iets toffer", glundert de grote winnares van het vierde seizoen. Maar of ze ooit één moment heeft gedacht: damn, ik ga dit spelleke hier keihard winnen? "Nee, nee, zeker niet! Ik denk dat je dat nooit mag of kan denken. Het spel is net alles twijfel, twijfel. Zelfs op het einde was het nog spannend, want het was een ex aequo met Hanne, dus ja ... Ik had het gewoon iets sneller ingevuld."

Clue op de bananenboot

Wij volgden gisteren de grote finale mee vanuit de Kinepolis in Antwerpen, waar Cathy, Hanne en Gilles elk hun zaal hadden met mensen die hen verdachten als mol. Hoewel Cathy en Hanne eigenlijk in die zaal van Gilles hadden moeten zitten dus, want allebei wisten ze 'de saboteur' te ontmaskeren. Bij Cathy begon dit idee te spelen door iets wat Gilles zelf had gezegd:

"Vanaf de bananenboot had ik mijn eerste kleine clue gezien. Op een bepaald moment zei Thibaud: 'Iemand moet hier de leiding nemen en zeggen hoe we dat gaan doen' en Gilles zei direct: "Ja, ik ga dat doen!" Maar wij moesten nog beginnen met die proef en wisten nog niet wat we moesten doen. Dat was een verspreking van Gilles. Eigenlijk een detail, maar ik had het opgepakt en dacht bij mezelf: oei, dat is hier niet pluis. Misschien een beetje tunnelvisie van mezelf, terwijl ik altijd probeerde om dat net niet te hebben, maar ik was uiteindelijk wel juist."

© VIER

Cathy's mollengedrag

Uiteraard dachten ook massaal veel mensen dat Cathy zelf de verrader was, en dat heeft ze bewust wel wat in de hand gewerkt: "Tijdens het fietsen met de apostelen heb ik gedacht: 'Ik moet de volgorde expres veranderen om de anderen te doen twijfelen. En dan was er natuurlijk het befaamde terugfietsen, al was dat niet om de mol te spelen, maar juist om hem te ontmaskeren. Ik wist als Gilles binnengaat, zal hij ergens een verkeerde volgorde kiezen. Ik ben enkel teruggereden omdat ik hoopte de juiste volgorde op tijd te vinden zodat hij niet anders kon dan alles juist zetten. Maar het is niet gelukt."

We gunden het uiteraard alle kandidaten om het spelletje te winnen, maar als we van deze winnares iets kunnen zeggen, is het wel dat ze er vollédig voor is gegaan. En terecht. De Mol is en blijft een spel. Verslavend als kijker, maar nog een miljard keer verslavender als je er zelf helemaal inzit. "Ik kwam op tv misschien wel fanatiek over, en dat is ook overal geschreven en getweet geweest", aldus Cathy, "en ja, ik was ook fanatiek. Maar de mol was dat ook, dus ik dacht: ik moet nog net een stukje meer zijn."

"Nooit geweend om de reacties"

Helaas kreeg ze massa's (onterechte!) kritiek over de manier waarop ze het spel speelde. Reacties die ook tot bij haar zijn gekomen: "Ik heb het allemaal gevolgd, omdat ik wou lezen wat de theorieën van de mensen waren. En ja, dat deed wel pijn. Niemand vindt het leuk om zoiets te lezen, maar ik kan dat wel plaatsen. Ik heb er nooit om geweend of zo", vertelt ze erover.

"Maar ik vond wel dat de mensen zelf heel snel veroordeelden in plaats van te beoordelen. Ze hadden soms misschien beter eens nagedacht over het waarom, zoals bij de nee voor Ruth. Ik heb het spel fanatiek gespeeld, maar wat die mensen gedaan hebben, was de realiteit, dat was geen spel meer. Dat was ook fanatiek, maar op een andere manier."

© VIER

Wereldreis voor kinderen

Anyway, voor ons is Cathy so-wie-so een verdiende Mol-winnares. Wat ze met haar dikke, vette 30.790 euro gaat doen? "Ik heb zelf als ik afgestudeerd was een wereldreis gemaakt en dat was één van de beste dingen die ik heb gedaan in mijn leven. Ik zou dat mijn kinderen ook willen toewensen, dus als ze dat ooit willen doen, wil ik er geld voor opzij zetten. En de rest gaan jullie zien in aflevering 9 ..."

Bon, uitkijken dus naar de allerlaatste negende aflevering waarin we eindelijk gaan te zien krijgen hoe Gilles de boel gesaboteerd heeft.

De Mol, maandag om 20u35 op VIER. 

Check hier ook zeker wat de andere afvallers te vertellen hadden:

 

Én de eerste reactie van de mol!

 

En Hanne:

 

Meer over de finale vind je hier: