Hallucinant: militair ziekenhuis bevestigt gebruik van spijkerbommen bij aanslagen Zaventem

Aan de verwondingen van slachtoffers was het duidelijk dat er spijkers en nagels geplaatst waren in de bommen die gebruikt werden bij de aanslag in Zaventem. Dat heeft Marc Decreamer, hoofd van het ziekenhuis UZ Gasthuisberg in Leuven, eerder al gezegd. Ook artsen van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek hebben stukjes metaal gevonden in de lichamen van hun patiënten. Zij bevestigen nu dat inderdaad het gaat om spijkerbommen.

Bij de operaties van de slachtoffers hebben artsen van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek stukjes metaal gevonden. Om precies te zijn gaat dus niet om spijkers, maar wel om het om schrapnels. "Dat noemen ze een spijkerbom en dat is eigenlijk gewoon vuiligheid", bevestigde iemand van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek aan VRT Nieuws.

Zo'n schrapnel is een granaatsoort, of een onderdeel daarvan, die in de lucht of bij inslag ontploft. Op het moment van "de explosie worden allemaal kleine projectielen met een enorme kracht in alle richtingen verspreid."

"Afhankelijk van waar zo'n schrapnel je raakt, kan je bijvoorbeeld je een klaplong krijgen of kan een bloedvat geraakt worden. Maar in dit geval er mensen die meerdere schrapnels in hun lichaam hebben en dat zijn zware verwondingen."

Hier kan je de verklaringen van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek zelf beluisteren: