Grote druk op Koen Geens en Brusselse strafuitvoeringsrechtbank: waarom liep El Bakraoui in godsnaam vrij rond? 

Ibrahim El Bakraoui had in de cel moeten zitten, als de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank z'n werk deftig had gedaan. Hij was vervroegd vrijgelaten na een veroordeling voor zwaar banditisme, schond die voorwaarden door naar Turkije te reizen en had weer in de cel moeten vliegen toen hij daar werd opgepakt. Maar die Brusselse rechtbank was te laat met haar aanhoudingsbevel, zodat El Bakraoui gewoon kon gaan lopen.

De regering heeft een probleem. Het wordt steeds duidelijker dan ons land steken liet vallen in de aanpak van terroristen. En zeker minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zit daarbij in een lastig parket. Alle voorpagina's van de kranten stellen vanochtend dezelfde vraag: hoe kan het dat één van de terroristen die de bloedige aanslagen pleegde, Ibrahim El Bakraoui, vrij kon rondlopen? Wie verloor deze dader uit het oog?

Want in juni 2015 pakten de Turken de man op in Gaziantep, aan de grens met Syrië. Turkije, dat hem vasthield als 'foreign fighter', liet dat weten aan ons land. Op 15 juli 2015 sturen ze daarover een fax. Turkije zegt dat ze uitdrukkelijk hebben laten weten dat het om een "potentiële terrorist" ging, dat ontkent Geens. Hoe dan ook: El Bakraoui vraagt om terug te mogen keren naar Nederland en niet naar België, dat hem dan toestemming geeft.

Maar grote vraag voor ons land is waarom justitie haar werk niet deftig had gedaan in tussentijd. Want El Bakraoui is een zware crimineel die met een kalasjnikov een wisselkantoor overviel. Hij wordt daarvoor veroordeeld, "zwaar banditisme" is z'n verdict, gekoppeld aan 10 jaar cel. De man zit die straf niet uit, enkel z'n voorlopige hechtenis plus 4 jaar en 9 maanden cel, en daarop komt hij vrij onder voorwaarden.

Een rechtbank met een kwalijke reputatie

Tegen alle negatieve adviezen in beslist de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank het toch te doen. Minister van Justitie Geens wijst erop dat die rechtbanken autonoom werken. Maar feit is dat die rechtbank een kwalijke reputatie heeft. Dat zegt expert en professor Criminologie Brice De Ruyver in de krant Het Laatste Nieuws.

En dat de rechtbank bedenkelijk opereert, blijkt uit hoe ze met El Bakraoui omgingen. Want de man krijgt duidelijke voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating: niet langer dan een maand naar het buitenland en dat hij zich elke maand langs komen bij de justitieassistent.

Hij begint z'n voorwaarden te schenden, mist enkele afspraken met die assistent. Hij daagt op tot mei 2015. In juni geen spoor meer van hem, hij zit in Turkije, maar dat weet die strafuitvoeringsrechtbank blijkbaar niet. Het duurt dan uiteindelijk tot augustus 2015 voor de strafuitvoeringsrechtbank dan hem uiteindelijk bij verstek opnieuw veroordeelt en tegen hem een aanhoudingsbevel uitvaardigt. Maar dan is de vogel al gaan vliegen via Nederland, dat hem aanvaardt via Schiphol. Eens daar aangekomen, verdwijnt hij van de radar.

"Ik ben niet goed geplaatst om een strafuitvoeringsrechtbank te bekritiseren"

"Het is juist dat het niet gemakkelijk is om mensen die zich niet aan hun voorwaarden houden, zoals bij meneer Bakraoui het geval is geweest, terug in de cel te krijgen", zo reageerde Geens in de studio's van de VRT. "Ik ben niet goed geplaatst om een stafuitvoeringsrechtbank te bekritiseren. We hebben heel lang gevochten om die strafuitvoering in handen te geven van onafhankelijke rechters. En als zij geoordeeld hebben, moet de minister zich daarbij neerleggen."

Op alle negatieve adviezen en dan toch een vrijlating reageerde Geens: "Ik moet dat aan justitie laten, mijn administratie heeft zonder twijfel oordeelkundig geadviseerd, de strafuitvoeringsrechtbank heeft dan ook oordeelkundig beslist."

Lees meer