Gaat dit ons fileprobleem oplossen? Straks ziet de Brusselse Ring er helemaal anders uit

Eerst het slechte nieuws: in 2019 begint de Vlaamse overheid met werken aan onze kant van de Ring rond Brussel. Het goede nieuws: ze gaan het verkeer splitsen tussen doorgaand en lokaal verkeer, zodat de files hopelijk minder lang zullen worden. En er wordt ook aan de fietsers gedacht die dagelijks tussen hun woning en de hoofdstad pendelen. Zo zullen er mogelijk ook minder auto's op de Ring rijden.

De Vlaamse overheid investeert twee miljard euro in het project. Naast een nieuwe structuur op de Ring zullen er drie nieuwe tramlijnen komen, alsook 41 kilometer aan nieuwe fietsinfrastructuur. Hier zie je de plannen die Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) heeft aangekondigd:

Gescheiden verkeer

Een belangrijke oorzaak van files in Vlaanderen is het feit dat we om de paar honderd meter al een nieuwe uitrit kunnen tegenkomen. Daardoor stropt het verkeer zeker tijdens de spits op. Door het lokaal en het doorgaand verkeer over een afstand van zo'n 20 kilometer te scheiden, zou je dus vlotter de Ring moeten kunnen passeren wanneer je niet in Brussel of omstreken hoeft te zijn.

41 kilometer nieuwe fietspaden

Het belangrijkste alternatief voor de auto moet meer dan ooit de fiets worden. Weyts wil fietstunnels, fietsbruggen en fietspaden boven, onder en rond de Ring aanleggen. Daarbij wordt ook aan extra groen gedacht. De nieuwe fietspaden komen onder andere langs de Brusselsesteenweg in Asse, de Leuvensesteenweg in Zaventem en de Tervurenlaan in Tervuren. In totaal gaat het om 41 kilometer nieuwe infrastructuur.

3 nieuwe tramlijnen

Wie het openbaar vervoer neemt, zal met de tram nog een derde mogelijkheid naast trein en bus krijgen. Er komen drie nieuwe tramlijnen die de verbindingen Brussel-Willebroek, Brussel-Zaventem Luchthaven en Jette-Zaventem Luchthaven zullen verzorgen. Indien deze lijnen goed worden benut, zou dat dagelijkse 20.000 auto's van de Ring rond Brussel kunnen halen.

Meer groen

Tot slot zouden we ook meer groen op de Ring rond de hoofdstad krijgen. Zo zal ter hoogte van het Laarbeekbos een ecoduct worden aangelegd.

De werken gaan in 2019 van start. Weyts zal ons op de hoogte houden via de sociale media en op de website van de werken.

Bekijk de volledige plannen van Wegen & Verkeer in het filmpje hieronder:

 

Lees meer