Alors on Danse: een programma waarin we Ish op z'n best gaan zien (en dan is dansen maar bijzaak)

Fans van Ish Ait Hamou, het voormalige jurylid uit 'So You Think You Can Dance', mogen een gat in de lucht springen, want hij krijgt vanaf volgende week een eigen programma op één. En hoewel het opnieuw een dansprogramma is, gaan we vooral de nieuwe Ish zien. Die vindt dansen al een tijdje niet meer het belangrijkste in zijn leven. 'Alors on Danse' gaat over de mensen die we zien, en Ish is vooral een soort mental coach, geen choreograaf of presentator. "Ik had nooit het gevoel dat ik met dansen bezig was, wel met mensen."

Ruim een week later dan gepland stelt Ish zijn nieuwe programma aan de verzamelde pers voor. Eigenlijk hadden we hier vorige week dinsdag in de voormiddag moeten zijn. Helaas is 22/03 intussen de 9/11 van België geworden. Die ochtend hadden we allemaal iets anders aan ons hoofd, zeker ook Ish. De gevoelige, immer sympathieke jongen die momenteel op VIER met Martin Heylen de vluchtelingenroute volgt, is meer dan ooit een stem geworden van iemand die het hart op de juiste plaats heeft.

Is dans voor hem op zo'n moment hetzelfde als muziek voor een muzikant, een middel om dit soort emoties te verwerken? "Nee, voor mij persoonlijk niet. Ik kan begrijpen dat dit voor andere mensen wel zo is. Maar ik ben niet iemand die danst omdat het niet goed gaat." Ish heeft al een tijd geen behoefte meer aan dansen, vandaar dat we hem tegenwoordig ook eerder als succesvolle schrijver kennen. "Dans is voor mij heel persoonlijk hé. Ik heb om heel persoonlijke redenen een passie voor dans. En die zijn misschien niet altijd even zichtbaar of duidelijk, maar in mijn hoofd en in mijn hart hebben ze wel een plek."

Iedereen kan dansen

Vergis je dus niet, je gaat Ish de komende weken niet echt met dans zien bezig zijn. Alors on Danse is een beetje wat Jeroen Meus een tijd geleden deed in Goed Volk: z'n passie waarvan we hem allemaal kennen gebruiken om televisie te maken die over mensen gaat. Eten werd in sommige afleveringen maar bijzaak, al was het wel de rode draad. Dat is hier hetzelfde. Ish blijft wel in België voor het programma, maar hij gaat iedere week op bezoek bij gewone mensen, die vaak nog nooit hebben gedanst, om hen iets te laten doen waarmee ze boven zichzelf uitstijgen.

In de eerste aflevering gaat hij bijvoorbeeld naar een afvalverwerkingsbedrijf. Daar neemt een team bedienden het op tegen een team arbeiders. Zij krijgen vier weken om met de hulp van een professionele coach een choreografie in te studeren en voor een publiek op een groot podium op te treden. Ish gelooft namelijk dat iedereen kan dansen, zelfs de meest stijve hark die er rondloopt. Met dat idee stapte hij een tijd geleden ook binnen bij de VRT, en hij maakte er dus een programma over.

Om zoiets te realiseren komen mensen zichzelf meermaals tegen. Ish kijkt toe en probeert hen te motiveren om hun doel te bereiken. We gaan hem dus geen choreografie in elkaar zien boksen, daar heeft hij twee professionals voor. "Ik heb twee goede coaches ingeschakeld, zodat ik erop kon vertrouwen dat ze alle danselementen op hun schouders konden dragen. Ik had nooit het gevoel dat ik met dansen bezig was, wel met mensen."

Die choreografen tonen hun team bij de kennismaking meteen wat ze zullen moeten doen. Dat oogt erg professioneel en bijna onmogelijk voor iemand zonder enige ervaring. De weken die volgen zijn hard, zowel fysiek als mentaal. Vaak geloven de deelnemers niet in zichzelf, of in elkaar. Daar gaat Ish naar op zoek, in de hoop dat iedereen in het team van deze ervaring beter wordt. Dat het een wedstrijd is, staat nooit centraal. Het is het soort televisie waarbij je in alle rust kunt toekijken, zonder dat je veel hoeft na te denken.

Eerste keer presentator

Eigenlijk is dit voor Ish de eerste keer dat hij een programma echt zelf presenteert. Maar ook zo ziet hij zijn rol niet helemaal: "Ik denk niet dat het de klassieke manier van presenteren is, want dat kan ik niet. Ik vond het gewoon geweldig om daar te zijn." En dat klopt wel, Ish is de stem die commentaar geeft en soms eens ingrijpt wanneer het nodig is. Voor de rest kijkt hij vooral toe. "Het is ongelooflijk hoeveel je tijdens zo'n programma leert van mensen. Uiteindelijk is dans een voertuig waarmee zoiets naar boven komt, maar het draait rond de mensen. Hoe gaan ze om met een laag zelfbeeld en met hun onzekerheid?"

We gaan de komende weken echt allerlei soorten mensen zien dansen. Zo trok Ish naar Volvo Cars in Gent, maar ook naar een asielcentrum en een ziekenhuis. "Op die spoedafdeling was het de enige keer in het programma dat ik zelf ook zin had om te dansen. Toen ik zag hoe mensen moeite deden om een beetje mobiliteit in hun lichaam te krijgen. Omdat ik het kan, mijn lichaam werkt nog altijd heel goed."

Geen jurylid meer

Alors on Danse wordt dus mooie televisie waarin dans al snel bijzaak wordt. "Als ik hen bezig zie op het podium, dan denk ik aan alle dingen die ik zou willen doen en aan mijn eigen lijstje. En dan besef ik: als zij dat kunnen, dan kan ik ook een paar dingen op mijn lijst aankruisen."

En wat zijn die dingen dan voor Ish? Hij kijkt een beetje verrast op wanneer ik hem zeg dat hij nu op één jaar tijd voor elk van de drie grote tv-zenders in Vlaanderen een programma heeft gemaakt. Komt er een dag dat hij ook eigen programma's maakt die niets met dansen te maken hebben? "Als ik nog iets zou mogen maken, dan moet het met en over mensen zijn. Dat interesseert me het meest", zegt hij. De tijd dat hij jurylid was in So You Think You Can Dance is definitief afgesloten. "Ik zou geen jurylid meer kunnen zijn. Ik kan moeilijk mensen beoordelen. Als ik er nu aan terugdenk dat ik op een stoel zit en iemand zeg of hij goed of niet goed is, dat zou ik niet meer kunnen doen."

Een tv-carrière is voor Ish ook geen doel op zich. "Ik zit nu in een fase dat ik een project voor televisie maak. Maar ik kijk gewoon naar wat morgen komt. Als ik het gevoel heb dat ik iets moet doen, dan ga ik het ook doen. Ook al wordt het een flop, zolang ik maar voel dat ik het voor mezelf nodig heb." Een flop wordt Alors on Danse volgens ons zeker niet. Maar je bent gewaarschuwd: verwacht geen sprankelende wedstrijd als in So You Think You Can Dance. Le nouveau Ish est arrivé, en wij kunnen hem zeker smaken.

Alors on Danse - vanaf donderdag 7 april om 20u35 op één

Lees meer