Wist je dit? Miljoenen en miljoenen biggetjes sterven ook bij ons elk jaar op gruwelijke manier in varkenskwekerijen

Steeds meer biggetjes in varkenskwekerijen in Europa sterven op gruwelijke manieren. De aantallen zijn werkelijk hallucinant: het gaat om miljoenen dieren elk jaar. Ook in ons land. Deze vaak jonge biggetjes liggen soms uren of dagenlang te creperen totdat de boer ze vindt. Dan worden ze gewoon doodgeslagen, maar één klap is niet altijd fataal. WAARSCHUWING: de video bij dit artikel bevat bijzonder confronterende beelden.

De stichting Varkens in Nood, een Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie, pakt vandaag uit met een griezelig cijfer en een bijzonder ontnuchterende video. Ze heeft achterhaald dat 6 miljoen biggen nog voor de slacht moeten afgemaakt worden alleen al in Nederland. Cijfers voor ons land zijn er niet, maar de woordvoerder van Varkens in Nood vertelde ons dat “die cijfers voor België en de andere Europese landen in dezelfde grootorde liggen. De praktijk gebeurt net zo zeer in Nederland, in België, Duitsland en Denemarken.”

Doorfokken

Deze hoge sterfte komt doordat moedervarkens door doorfokken inmiddels meer dan 30 biggetjes per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer 6 keer zo veel als in de natuur. Door de toename is het gemiddelde geboortegewicht van de biggen gaandeweg afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder geworden. Deze biggen worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren.

Doodslaan door de varkenshouder Als een varkenshouder een zwak of ziek biggetje opmerkt dan wordt het biggetje vaak eerst in een apart hok gelegd om te kijken of ze uit zichzelf herstellen. Daar liggen ze soms uren of dagenlang te creperen. Vaak worden zwakke biggen door de boer gedood, bijvoorbeeld door ze tegen de muur van het kraamhok aan te slaan. Dit gaat vaak fout, waardoor het biggetje zwaar gewond bovenop zijn dode broertjes en zusjes belandt en alsnog een pijnlijke dood sterft.

Onderstaande video laat zien hoe het er aan toe gaat. Waarschuwing: de beelden zijn erg hard.

 
Varkens in Nood is een online petitie gestart om deze gruwelijk praktijken aan te klagen. Die vind je hier.