Zal Schauvliege weer bos doen verdwijnen? In ruil voor ... zand

Zand in ruil voor bossen? Klinkt bizar, maar als het van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) afhangt, zou dat wel eens realiteit kunnen worden. Bij een geplande zandwinning in Bocholt, het noorden van Limburg, zou 122 hectore bos - ter grootte van zo'n 240 voetbalvelden - vernietigd worden. Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) vindt het onbegrijpelijk dat dat bos niet eens gecompenseerd zou moeten worden.

Tot 122 hectare bos zou er op de vroegere terreinen van de munitiefabriek PRB in Kaulille (Bocholt) in het noorden van Limburg verloren kunnen gaan als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) haar groen licht geeft aan projectteam Zandbron. Dat team bestaat uit het bedrijf Kempische Zandgroeven Winters en het bedrijf Kaulindus.

In 2018 hoopt project Zandbron van start te kunnen gaan met de zandwinning die zij over een periode van tientallen jaren hopen te spreiden. Momenteel is er een openbaar onderzoek bezig over hun aanvraag en het planmillieueffectraport (plan-MER).

Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) maakt zich zorgen over het dossier en wil minister Schauvliege erover ondervragen. Aan VRT Nieuws heeft hij laten weten dat "het niet alleen een gigantische oppervlakte, een waardevol bos, is maar bovendien is een groot deel van het terrein ook vervuild door de activiteiten van de buskruitfabriek."

122 hectare waardevol bos ...

De totale oppervlakte die de bedrijven willen afgraven zou kunnen oplopen tot 200 hectare. Maar omdat het gebied zich uitstrekt over een aantal privé-domeinen is het moeilijk te bepalen hoe groot het gebied aan waardevol bos is dat vernietigd dreigt te worden.

“Volgens de passende beoordeling van het studiebureau dat de ontginners hebben ingeschakeld, gaat het om 122 hectare bos”, zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) in Het Belang van Limburg.

“Minder zal het dus zeker niet zijn. Het gaat onder meer om eikenbos en elzenbroekbos op de PRB-terreinen en structuurrijk dennenbos, Corsicaanse den met struiken en eikenberkenbos in het gebied Achterste Hostie.”

... = 240 voetbalvelden

Danen vindt het, na bestudering van het dossier, onbegrijpelijk dat er zomaar 122 hectare aan waardevol bos verloren mag gaan. "Dat zijn 240 voetbalterreinen die opgeofferd worden om minderwaardige stoffen te delven. In een groene provincie als Limburg verwacht je niet dat men 120 hectare volgroeid bos afvoert voor dood water van meer dan 15 meter diep. Onbegrijpelijk omdat bouwzand overal in de wereld met tonnen vrijkomt en goedkoop is. Blijkbaar kan men dat goedkope zand in Kaulille toch afgraven omdat de omkaderende maatregelen weinig kosten.”

Minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) reageerde in 'De Ochtend' op Radio 1 dat er nog helemaal niets beslist is. "Het is inderdaad waardevol gebied, maar er is bij mijn diensten nog geen dossier bekend en er is ook nog geen enkele beslissing genomen. Ik denk dat het bijzonder voorbarig is om allerlei conclusies te formuleren die er nog niet zijn."

Bos achteraf opnieuw aanplanten ... in een put?

Met die omkaderende maatregelen verwijst Danens naar een uitzondering die Schauvliege op 17 juli 2015 heeft ingebouwd voor zandontginners.

"Zij krijgen de mogelijkheid om eigen terreinen te compenseren nadat het ontginnen is afgerond. Dat is een magnifiek cadeau voor zandwinners en een uitstel tot in het oneindige omdat de ontginning tientallen jaren duurt. Trouwens, hoe kunnen ze in een diepe put een bos compenseren?”

Minister Schauvliege spreekt deze bewering tegen. "Dergelijke firma's voor zandwinning krijgen geen compensatie. Iedereen die een vergunning krijgt om een bos te kappen, moet compensatie inbouwen. De maatregel is zelfs verstrengd. Als het gaat om waardevol bos, is het compensatiefactor maal 2 of 3 en moet er dus méér bos aangeplant worden dan er verdwijnt."

Bij de 'normale' procedure voor ontbossing moet alles dat boven de 3 hectare gaat, gecompenseerd worden met de aanplanting van nieuwe bomen op een andere locatie. Zo verdwijnt natuur niet en kan er bij de aanplanting van de nieuwe bomen ook bewust gekozen voor een meer waardevol en divers boslandschap.

Het is niet de eerste keer dat Schauvliege in opspraak komt

Remember de affaire rond het logistieke bedrijf Essers waarbij Wouter Deprez alles in de strijd heeft gegooid om te voorkomen dat bos gekapt zou worden? Schauvliege zette toen toch door en gaf de goedkeuring om 11 hectare aan naaldbos te laten verdwijnen.

Bron: Het Belang van Limburg, deredactie.be

Lees meer