Zuhal Demir (N-VA) heeft spijt van haar uitspraak over moslims in 'Terug naar Eigen Land'

Morgen blikt N-VA-politica Zuhal Demir in VIER-programma 'Terug naar Eigen Land', net als haar medereizigers, terug op haar ervaringen tijdens en na de reis. Demir wekte door haar harde standpunten heel wat controverse op, maar nuanceert vandaag aan onze redactie bepaalde straffe uitspraken en er is zelfs één ding waar ze spijt van heeft. Morgen op tv, maar hier nu al een preview.

N-VA-politica Zuhal Demir wekte in Terug naar Eigen Land vaak controverse op door haar harde standpunten over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Daardoor kwam ze niet alleen in aanvaring met haar medereizigers, ook op sociale media lokte ze felle kritiek uit.

Zo zei Demir bijvoorbeeld over het uiteindelijke doel van vluchtelingen: "Ze kennen het allemaal heel goed. Ze weten wat je in welk land krijgt, ze weten dat beter dan jij en ik. Het was ongelooflijk hoe goed die vluchtelingen geïnformeerd zijn."

En ook voor deze redering kreeg ze bakken kritiek: als een vrouw met haar kind vanuit Turkije per boot naar Europa wil om naar haar man in Duitsland te gaan, zijn dat economische migranten en kunnen ze dus best blijven in het land waar ze al veilig zijn.

Wie is echt hard: ik of die mensensmokkelaars?

Hoeveel kritiek ze ook heeft moeten slikken door haar uitspraken, ze vertelt aan onze redactie dat ze bij haar standpunten blijft. "Ik weet dat ik direct en to the point ben, maar dat is mijn stijl. Ik vraag mij vooral af wie er echt hard is: ik of die mensensmokkelaars die de vluchtelingen allerlei dingen wijsmaken?"

Het was dan ook niet haar bedoeling om vluchtelingen te viseren, wel wou ze hun verwachtingen bijstellen zodat "die mensen de waarheid kennen en een correct beeld hebben van wat ze kunnen verwachten als ze naar hier komen. Mensen krijgen inderdaad opvang als ze toekomen, maar dat is allemaal niet gratis, ze zullen er uiteindelijk ook allemaal voor moeten werken."

Maar één ding wil ze wel nuanceren: "Ik heb spijt van m'n uitspraak dat moslims zich niet kunnen aanpassen. We mogen niet veralgemenen, ik betrap me daar zelf ook op. En dat mag ik niet meer doen. Als ik één ding heb geleerd, dan is het dat wel." Dat zegt ze ook in de preview van de aflevering van morgen, maar aan onze redactie geeft ze nu ook al wat meer uitleg want ze voelt er zich echt niet happy over.

"Ik vind het jammer dat het programma dat zo eenzijdig heeft uitgezonden. Ik heb die uitspraak nadien genuanceerd, maar dat is niet uitgezonden. Ik bedoelde uiteraard radicale moslims, want ik weet ook wel dat je bij elke religie mensen van goede en minder goede wil hebt. En het zijn de goede waar je mee verder kan."

Terug naar Eigen Land, morgen om 21u55 op VIER.

Lees meer