Groen toont interne documenten die bewijzen dat Galant wél formele aanvragen kreeg voor extra budget 

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ligt nog steeds zwaar onder vuur. De fractie Ecolo-Groen lekt twee interne documenten die aantonen dat ze wel degelijk formele aanvragen heeft gekregen van haar administratie om het veiligheidsbudget van de luchthavens te verhogen, hoewel ze dat tot nu toe ontkende. "We vragen nu dat premier Michel duidelijkheid schept", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo op de persconferentie net voor de plenaire vergadering in de Kamer. 

De Galantgate heeft alweer een nieuwe wending gekregen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) beweerde gisteren nog dat ze nooit een formele aanvraag kreeg van haar FOD om de veiligheidsbudgetten van de luchthaven van Zaventem te verhogen, hoewel Laurent Ledoux, de ex-baas van FOD Mobiliteit, dat wel beweerde.

Fractie Ecolo-Groen lekt nu interne documenten die aantonen dat minister Galant wél op de hoogte was. Het eerste document, dat dateert van december 2014 (lang voor de aanslagen in Brussel dus), is een mail van Laurent Ledoux naar het kabinet van Galant. (zie hieronder) Daarin vraagt de voormalige baas van de FOD Mobiliteit hulp aan het kabinet-Galant om het veiligheidsbudget voor de luchtvaart te verhogen. Er is meer personeel nodig om de veiligheid te garanderen, dat is de boodschap van het document.

Maar dat is nog niet alles. Een tweede document, dat dateert van 11 april 2016, bewijst nogmaals dat het kabinet-Galant wel degelijk op de hoogte was en dat er dus wél een formele aanvraag is geweest voor een verhoging van het budget. In het tweede document wordt nogmaals herhaald dat de administratie (de FOD Mobiliteit dus) een deel van het budget dat de regering na de aanslagen in Parijs heeft vrijgemaakt, opeist. (zie hieronder)

Voor Ecolo-Groen is het duidelijk: Galant heeft gelogen over de aanvraag. "Deze nieuwe elementen wijzen duidelijk op nalatigheid van minister Galant en haar kabinet", concludeert Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Ze heeft opnieuw moeite met de waarheid. Wij vragen dat premier Charles Michel (MR) nu duidelijkheid geeft, het gaat ten slotte over nationale veiligheid."

Ondertussen reageren verschillende mensen van het kabinet-Galant, die op de vergadering van 11 april waren, dat het PV dat Groen nu verspreidt, nooit goedgekeurd werd. Met andere woorden: de documenten zouden toch niet als bewijs kunnen dienen dat Galant de vraag voor meer budget voor veiligheid gewoon negeerde. Dat schrijft de Franstalige krant La Libre. De documenten bewijzen niet dat er überhaupt ooit een formele vraag is geweest door de FOD Mobiliteit.

Het document dat dateert van december 2014:

Het document dat dateert van april 2014:

Lees meer