Hardrijders brengen 270.000 EUR op ... per dag

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Op een kleine week van de flitsmarathon start de Vlaamse Overheid met haar nieuwe verkeersveiligheidscampagne. En die is hard nodig, zo blijkt, want de eerste 6 maanden van 2015 werden er precies 978.202 pv’s voor hardrijden uitgeschreven. Goed voor minstens 100 miljoen EUR per jaar, berekende overtreding.be.

Ray

Met de flamboyante 'Ray' wil de Vlaamse overheid opnieuw aandacht vragen voor de verkeersveiligheid in ons land. En dat dat geen overbodige luxe is, blijkt uit cijfers die daarrond recent werden gepubliceerd.

Uit die cijfers blijkt dat de eerste 6 maanden van 2015 niet minder dan 978.202 pv's voor hardrijden werden uitgeschreven. Goed voor een kleine 5.400 pv's per dag of ruim meer dan 1,9 miljoen per jaar.

Net als in het verleden zouden bestuurders van BMW's en Range Rovers de grootste zondaars zijn.

Boete?

Aan al die pv's hangt uiteraard ook een stevig prijskaartje. Overtreding.be berekende dat deze snelheidsovertredingen de staatskas minstens 267.268 EUR opleveren. Per dag, welteverstaan!

"Een snelheidsovertreding kost je minstens 50 EUR", stelt overtreding.be. "Dat is de boete wanneer je minstens 1 en maximum 10 km/u te snel rijdt. Rijd je meer dan 10 km/u te snel, dan neemt het bedrag ook toe. Op de snelweg komt er 5 EUR bij per kilometer per uur te snel, binnen de bebouwde kom is dat 10 EUR. Het bedrag kan dus aardig oplopen.".

Wie meer dan 40 km per uur te snel rijdt, komt trouwens verplicht voor de politierechtbank. Binnen de bebouwde kom word je al gedagvaard zodra je meer dan 30 km/u te snel rijdt.

Correctie

Omdat niet alle metingen even nauwkeurig zijn, heb je wel nog recht op een correctie. Van de gemeten snelheid wordt automatisch 6 km/u afgetrokken. Rijd je meer dan 100 km/u, dan bedraagt de correctie zelfs 6 procent.

Berekenen

Wie toch wordt geflitst, hoeft het pv trouwens niet af te wachten. Je boete berekenen en juridisch advies vragen, kan eenvoudig met de app van overtreding.be.