Laatste flitsmarathon bracht minstens 1,6 miljoen euro op

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

De laatste flitsmarathon bracht op 24 uur tijd meer dan 1.5 miljoen EUR op, dat berekende PolCon.be, de website en facebookpagina waar bestuurders de locatie van flitsers kunnen doorgeven. 

De cijfers

In totaal namen zo'n 707 agenten deel aan de flitsmarathon. Die begon op 19 april en eindigde op 20 april om 6 uur, precies 24 uur later. In de loop van die 24 uur ontving PolCon.be zo'n 280 meldingen van politiecontroles¨in Vlaanderen.

Verspreid over het ganse land schreef de politie precies 32.573 boetes uit, goed voor een bedrag van minstens 1.628.650 EUR.

Dat bedrag is een minimum. Als blijkt dat een groot deel van de bestuurders véél te snel reed, dan kan dat bedrag nog aanzienlijk oplopen.

Opvallend: de vorige editie van de flitsmarathon, die werd gehouden in november 2015, werden er 'maar' 21.168 voertuigen geflitst, goed voor minstens 1 miljoen euro aan boetes. Het aantal voertuigen dat deze editie werd gecontroleerd steeg dus niet even sterk als het aantal boetes (467.783 maar ipv. 378.578 vorig jaar).

Recent nog raakte bekend dat de politie elke dag voor 270.000 EUR aan snelheidsboetes uitschrijft. Dat bedrag werd dus ruimschoots overtroffen met de laatste flitsmarathon.

De boetes

Zoals gezegd gaat het maar om een schatting.

Een snelheidsovertreding kost je minstens 50 EUR. Dat is de boete wanneer je minstens 1 en maximum 10 km/u te snel rijdt. Rijd je meer dan 10 km/u te snel, dan neemt het bedrag ook toe. Op de snelweg komt er 5 EUR bij per kilometer per uur te snel, binnen de bebouwde kom 10 EUR.

Het bedrag kan dus aardig oplopen. Wie meer dan 40 km per uur te snel rijdt, komt verplicht voor de politierechtbank. Binnen de bebouwde kom word je gedagvaard zodra je meer dan 30 km/u te snel rijdt.

"Het valt dus niet uit te sluiten dat het uiteindelijke bedrag van de flitsmarathon nog een stuk hoger ligt", aldus nog PolCon.be.

Correctie

Omdat niet alle metingen even nauwkeurig zijn, heb je wel nog recht op een correctie. Van de gemeten snelheid wordt automatisch 6 km/u afgetrokken. Rijd je meer dan 100 km/u, dan bedraagt de correctie zelfs 6 procent.