De show die je ook dit jaar niet mocht zien: De Slimste Mens en Bevergem grote winnaars van Vlaamse Televisiesterren

Voor het tweede jaar op rij zijn de Vlaamse Televisiesterren uitgereikt zonder dat er iets van op televisie te zien was. En alweer maakten ze er in Plopsaland De Panne een leuke show van. De hoofdprijs was voor het kleinste broertje VIER, met De Slimste Mens Ter Wereld, het beste tv-programma van 2015. Maar de grote slokop met drie Televisiesterren was Bevergem. De drank vloeide intussen rijkelijk, en vooral minister Liesbeth Homans (N-VA) had al veel te diep in het glas gekeken toen ze een award mocht uitreiken.

De kans zit er altijd dik in dat dit de laatste Nacht van de Vlaamse Televisiesterren was. Al twee jaar niet meer op tv te zien, en zoals gewoonlijk werd er weer hevig gekibbeld tussen de verschillende zenders. VTM stuurde zelfs zijn kat naar De Panne. Althans officieel was de zender niet vertegenwoordigd, maar alle gezichten waren wel vrij om te gaan. En er doken er toch nog een pak op. Wie we niet over de rode loper zagen paraderen is Stef Wauters, want het nieuwsanker was het boegbeeld van het protest van VTM. Hij was verontwaardigd dat de jury hem genomineerd had voor beste presentator, en dat het VTM Nieuws niet in de prijzen zou vallen. Ook dat is al jaren een doorn in het oog op de Medialaan, waar ze trots zijn op hun nieuwsdienst. Stef stond daarom de hele avond in het centrum van de spot.

Heel veel barsten dus in de organisatie van de Vlaamse Televisiesterren, en waarschijnlijk zullen ze naar volgend jaar toe de aanpak eens moeten herzien. De kijker heeft dan wel een stem, maar laat ons volgende keer gewoon mee bepalen wie genomineerd wordt. En als het VTM Nieuws dan nog uit de boot zou vallen, dan zal Stef Wauters zich daar wel bij neerleggen, denken we. Uiteindelijk verdienen de tv-makers een spetterende show met awards, en daar willen we als kijker aan meewerken en van kunnen genieten. Maar het water is dieper dan ooit en we moeten er rekening mee houden dat dit de laatste beeldjes uit de geschiedenis van de show kunnen zijn. Hier is het overzicht van wat je weer niet mocht zien:

1. Beste drama: VERMIST (VIER)

© VIER

Erik Van Looy mag de eerste award uitreiken, in een show gepresenteerd door Luk Alloo, en richt eerst woordje tot Gert Verhulst die zo gastvrij was om de Televisiesterren in Plopsaland te ontvangen. "Een topjaar voor jou, hé Gert", zegt hij. "Met hoeveel geld is dien gast gaan lopen?", alludeert hij op de medewerker van Studio 100 die een paar miljoen buit maakte.

Vermist haalt het in een goed bezette categorie tegen Spitsbroers, T. en The Team. "Ik had niet verwacht dat we gingen winnen, want de vorige keren dat we wonnen had ik net een nieuw kostuum gekocht en nu niet", zegt de producer.

2. Beste actrice: Ann Tuts (Bevergem - Canvas)

© VRT

Zoals gewoonlijk mag een mannelijke acteur de prijs voor beste actrice komen uitreiken (en omgekeerd). Kevin Janssens moet nog een jaar wachten voor hij met Bruce uit Patrouille Linkeroever een award kan winnen, maar nu kan hij al even oefenen door een beeldje uit te reiken. Ook hij richt beleefd eerst een woordje tot Gert Verhulst en heeft nog een boodschap: "Ik vind het een beetje spijtig dat je mij niet hebt uitgenodigd voor de jury van K3 Zoekt K3, want daar zou ik ook wel goed in geweest zijn, denk ik."

De winnares is Ann Tuts, die een hele weg heeft afgelegd sinds ze het gezicht was van Doortje in FC De Kampioenen. Ze krijgt de prijs voor haar rol in Bevergem, de verrassende reeks die het vernieuwde Canvas in het najaar kleurde. In haar beste West-Vlaams bedankt ze voor de prijs en nodigt ze Kevin Janssens uit om eens met haar in bad te komen zitten. Althans, dat hebben wij toch verstaan...

3. Beste acteur: Koen De Bouw (T. - één)

© VRT

Hilde De Baerdemaecker sukkelt met enige moeite van de trap om de prijs voor beste acteur uit te reiken. Koen De Bouw gaat daar uiteraard mee lopen voor zijn glansrol in T. Hij klopte onder andere Wim Willaert, die dus niet in navolging van Ann Tuts voor een tweede beeldje voor Bevergem kon zorgen.

"Ik ga dat met heel veel plezier op mijn bureau zetten. Ik bedank de beste regisseur waar ik ooit mee heb mogen samenwerken." Plots ziet hij natuurlijk Erik Van Looy zitten, waarna hij hem uit beleefdheid ook even bedankt. "Bedankt ook aan mijn vrouw die die rare man iedere avond in haar bed moest ontvangen." En tot slot: "Bedankt ook aan de VRT, omdat het een heftig parcours was om T. te blijven verdedigen, zeker op een zondagavond."

4. Beste informatie: Alloo In de Buitenlandse Gevangenis (VTM)

© Medialaan

Lynn Wesenbeek reikt daarna de meest controversiële prijs uit, want zowel het VTM Nieuws als Het Journaal zijn dus niet genomineerd voor de prijs van beste informatieprogramma. Stef Wauters grijpt er dan wel naast, de award gaat toch naar VTM. Grappig genoeg is het presentator Luk Alloo die zelf op het podium moet komen om het beeldje te ontvangen voor zijn programma Alloo In De Buitenlandse Gevangenis.

"Ik dacht toen ze het mij lieten presenteren dat dit mij wel niet zo overkomen", zegt hij enigszins verrast. "Eén opmerking: je moet al bijna doodgeschoten worden in Bolivia en dan word je genomineerd." Misschien lukt het volgend jaar nog eens met het iets veiligere Alloo In De Psychiatrie. Luk moet vervolgens zichzelf afkondigen en de show verder presenteren: "Eigenlijk zou ik nu liever met mijn mensen een pint gaan pakken aan de toog, maar the show must go on."

5. Beste scenario fictie: Bevergem (Canvas)

© VRT

Bruno Wyndaele pakt uit met een nuttig weetje voor hij de award voor het beste scenario fictie uitdeelt. "Het is vandaag 23 april, toepasselijk want op die dag in 1616 is William Shakespeare gestorven." Waarna hij de schrijvers van een aantal beroemde fictiereeksen roemt: "Game Of Thrones, George Martin. The Dancing Muslims, Jan Jambon..."

De bende van Bevergem mag de prijs komen ontvangen. "Het is de eerste prijs die we hier vanavond mogen komen ontvangen", klinkt het bij Freddy De Vadder. Maar dan vergeten ze wel even die arme Ann Tuts. Er volgt een typisch West-Vlaams bedankwoordje, waarin ze vooral de moeders van iedereen in de zaal bedanken. Luk Alloo grijpt gelukkig in en stuurt hen naar de bar.

6. Carrièrester: Jaak Van Assche

© VRT

Luk Appermont reikt uiteraard de prijs uit voor de televisiefiguur die voor z'n hele carrière in de bloemetjes wordt gezet. "Kris Peeters zal blij zijn, want deze man is op 75ste nog bezig." Zelf kon Jaak Van Assche niet aanwezig zijn, waardoor even een verbinding gelegd wordt met Aarschot waar hij op de planken staat. Jelle Cleymans geeft de prijs aan het feestvarken. Er volgt een grandioos applaus, het langste ooit voor een carrièrester, stelt Luc.

"Eerlijk gezegd had ik liever de rijzende ster-prijs gekregen, maar dat is misschien voor een volgende keer", zegt hij.

7. Beste non-fictie: De Recherche (VIER)

© VIER

Zelf kon hij dit jaar nog niet genomineerd worden voor zijn twee prachtige programma's rond de vluchtelingencrisis, maar Martin Heylen mocht de prijs komen uitreiken aan zijn collega's van De Recherche. Eén van de programma's waarmee VIER steevast hoog scoort in de kijkcijfers. Ze verslaan er Ten Oorlog, Soundtrack en Slijt mee.

8. Beste entertainment: K3 Zoekt K3

© Medialaan

Ann Tuts is een beetje in de war wanneer ze de prijs voor beste entertainment komt uitreiken. Ze wil meteen de naam van de winnaar bekend maken, dus grijpt Luk Alloo in en hij stuurt haar terug de trap op om te herbeginnen. Even later mag ze de voorlopig nog zes meisjes van K3 op het podium roepen, want hun programma haalde het van Jonas & Van Geel, Het Lichaam van Coppens en De Slimste Mens Ter Wereld.

"17 jaar geleden hadden we nooit gedacht dat er een programma K3 Zoekt K3 zou worden gemaakt. Een jaar geleden hadden we niet kunnen geloven dat we zo'n drie grave grieten zouden vinden om ons op te volgen", zegt Kristel. "We willen ons team bedanken omdat jullie ons leven positief hebben veranderd", zegt Klaasje iets korter.

9. Beste Humor & Comedy: Bevergem (Canvas)

© VRT

Tim Van Aelst kreeg een avond eerder pas het telefoontje dat hij deze award mag komen uitreiken. "Waarschijnlijk omdat een bekende acteur heeft moeten afzeggen, maar zo zie ik het niet", zegt hij. Waarop Luk van achter de schermen even bevestigt dat het wel zo is.

Het is de derde award voor Bevergem, dat daarmee vaste waarden qua humor zoals De Ideale Wereld en Tegen De Sterren Op versloeg. Opnieuw dreigt het op het podium uit de hand te lopen. "We willen vooral de acteurs bedanken omdat ze precies gezegd hebben wat we hebben opgeschreven." Op de vraag of er een tweede seizoen komt, zegt Freddy De Vadder: "Over mijn lijk. We kunnen elkaar niet meer zien." Maar wees gerust, ze hebben de deur voor een vervolg opengelaten."

10. Rijzende ster: Olga Leyers

Luk Alloo, intussen dolgelukkig omdat hem het nieuws ter ore kwam dat Club Brugge met 5-0 gewonnen had, krijgt plots zin in een grapje en roept Gert Verhulst op het podium om de prijs van rijzende ster te ontvangen. Hij begrijpt het niet goed, want hoe kan Gert nu nog een rijzende ster worden genoemd? "Ik dacht dat ik niets meer moest doen, dus ik ben beginnen drinken", geeft Gertje toe.

"Ik heb me vergist, Gert. Je bent wel een ster, maar geen rijzende ster", zegt Alloo. "Mag ik dan nu beginnen drinken?", vraagt Gert. Helaas loopt deze categorie helemaal in het honderd, en stellen de meisjes van K3 verschillende genomineerden voor, terwijl er maar eentje is: Olga Leyers. Die is compleet van haar melk, maar is er wel dolgelukkig mee. Het geslacht Leyers is weer een ster rijker. Al heeft zus Ella wel naast die van de beste actrice gegrepen.

11. Beste presentator: Staf & Mathias Coppens (VTM)

© Medialaan

Nog een controversiële categorie, want Stef Wauters bedankte dus voor zijn nominatie en stuurde zijn kat. Thomas Vanderveken kan het niet laten om even scherp uit te halen. "Stef Wauters was genomineerd met zijn ego." Ook niet nodig om zo na te trappen toch, dus Luk Alloo grijpt gelukkig net op tijd in. "De tekst is hier geschreven door Freddy De Vadder." Komt het ooit nog goed tussen het VTM Nieuws en de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren?

VTM houdt de trofee wel in huis met Staf en Matthias Coppens die Erik Van Looy, Ben Crabbé en Jonas Van Geel verslaan. Ze konden echter niet komen omdat ze in Amerika zitten. "We waren er graag bij geweest, maar we zitten in Hollywoord. Hier is een zee, schijnt de zon, er zijn overal mooie vrouwen,... maar we waren er heel graag bij geweest", zeggen ze toch dankbaar."

12. Beste presentatrice: Karen Damen (VIER/VIJF)

© VIER

Voor deze categorie wordt Freddy De Vadder nog eens op het podium geroepen, en ondertussen heeft de geestrijke drank hem al danig beïnvloed. Na heel wat gezever geeft hij de prijs aan de presentatrice waar hij "altijd eens mee heeft willen lekken": de rosse van K3, Karen Damen.

"Ik heb een tijdje geleden de Gouden K voor babe van het jaar gewonnen, en ik vond dat een beetje genant, al was ik er wel heel trots op", zegt Karen. "Maar hier denk ik dat ze het begrip presentatrice ook niet goed hebben begrepen. Volgens mijn goede vriend Gert Verhulst is dat begrip ook wat breder geworden, maar dan ben je genomineerd met zo'n getalenteerde presentatrices, dus dat is ook wel wat genant." Die andere genomineerden waren overigens Martine Tanghe, Lieve Blancquaert en Nathalie Meskens.

13. Populairste televisieprogramma: De Slimste Mens Ter Wereld (VIER)

© VIER

Het hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de hoofdprijs voor beste programma, maar niet alleen omdat het de belangrijkste prijs is. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) stond schijnbaar straalbezopen op het podium om de prijs uit te reiken, waar Luk Alloo natuurlijk gretig op in ging. Na de Homans Show mocht Erik Van Looy zijn award komen halen.

"Winnen van Bevergem, dat is niet simpel. Ik ben wel vereerd, want dit is de tiende Televisiester voor de Slimste Mens ter Wereld, al was het nu wel een tijdje geleden", aldus Van Looy. "Ze hebben gezegd dat ik nog een tijdje moet doorgaan als we deze prijs winnen en dat gaan we dan ook proberen, hopelijk nog lang met mij erbij." En dat hopen wij ook. Na Thuis gaat de ster dus opnieuw naar De Slimste Mens Ter Wereld.

Conclusie

De prijzen zijn netjes verdeeld, al smaakt het voor VTM iets minder zoet. Van de drie zenders moeten ze met drie Televisiesterren het onderspit delven tegen de VRT en VIER, die elk vier keer wonnen. De awards waarvoor er geen nominaties waren hebben we er niet bij gerekend. Onder de programma's zelf is Bevergem het meest succesvol. De Canvas-reeks won drie beeldjes: beste actrice, beste scenario en beste humor. Toch ook een beetje ironisch dat het fel bekritiseerde nieuwe Canvas nu voor de prijzen voor de VRT zorgt. Moa how zeg!

Een overzichtje van de rode loper vind je hier:

© snapchat newsmonkey.be

En nog meer over De Nacht Van De Vlaamse Televisiesterren hier: