Jambon en Geens gaan in tegen "ongenuanceerde" internationale kritiek dat België een falende staat is

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben vandaag fel van zich afgebeten in het Europees Parlement terwijl ze probeerden om het "ongenuanceerde beeld" van België bij te stellen. De twee moesten zich verantwoorden voor de aanpak van terreur voor de aanslagen van 22 maart en de veiligheidsmaatregelen die daarna genomen zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moesten zich vandaag in het Europees Parlement komen verantwoorden voor de commissie van Burgerlijke Vrijheiden, Justitie en Binnenlandse Zaken naar aanleiding van de aanslagen in Brussel op 22 maart. Ze verdedigden zich tegen de felle internationale kritiek op de aanpak van terrorisme vóór de aanslagen én op de veiligheidsmaatregelen die na 22 maart van kracht zijn gegaan.

Belediging

"In de internationale pers is de voorbije maanden het beeld gecreëerd van een totaal inadequate en zwakke Belgische reactie op de toenemende dreiging. Dat beeld heeft niet enkel ons land beschadigd, het is ook een belediging voor het werk van vele mensen. Ik ga zeker niet zeggen dat er geen fouten zijn gemaakt, maar niemand kan zeggen dat België een oogje heeft dichtgeknepen wanneer het over foreign fighters ging", verdedigde Geens de aanpak van ons land.

Jambon zei bovendien dat België, na Frankrijk en Nederland, de derde beste leerling van de klas was wat betreft het delen van informatie over potentiële terroristen met Europol, het belangrijkste wetshandhavende orgaan van de EU. "We doen op dit moment wat van ons gevraagd kan worden," ging Jambon verder. "In totaal heeft België over 611 vermeende foreign fighters informatie aan Europol gegeven, waaronder "mensen die naar Syrië vertrokken zijn, teruggekeerd zijn, daar gestorven zijn en gevallen waarvan we informatie hebben dat ze zich klaarmaken om naar Syrië te vertrekken."

Er blijft natuurlijk nog werk aan de winkel, Jambon benadrukt dat de regering zich daar ook bewust van is en "na introspectie in volle transparantie de pijnpunten in de veiligheidsstructuur bloot wil leggen". Jambon riep daarnaast ook op om moslims niet te stigmatiseren: "Het merendeel van de moslims in België deelt onze waarden. Het ergste wat we na de aanslagen kunnen doen, is de islam aanvallen en van moslims onze vijand maken." Die uitleg kwam allicht vooral door de recente ophef over zijn "dansende moslims"-uitspraak.

"We zijn bijzonder kritisch voor onszelf"

Verder overliepen beide ministers de verschillende maatregelen die de federale regering genomen heeft om het terrorisme te bestrijden. Jambon wees er bovendien op dat het terreurniveau "een maand na de aanslagen nog altijd op het op één na hoogste niveau staat." Geens ging een stapje verder en loofde de inspanningen van België: "We zijn in België bijzonder kritisch voor onszelf. Vergeleken met andere Europese landen misschien zelfs een tikje te veel."

Hij reageerde erg scherp op de kritiek van een Italiaans Europarlementslid op de aanpak van de terreurdreiging door te zeggen dat hij "ondanks eerdere terreurdreiging daar - steevast de helft van zijn vakanties in Italië doorgebracht heeft." Maar hij riep vooral ook op tot redelijkheid: "Desalniettemin wil ik vragen: overdrijf er niet mee, want dat is niet redelijk." Ondanks de kritiek op ons land, benadrukt hij vooral het belang en de noodzaak van snelle en goed gecoördineerde Europese actie.

Bron: deredactie.be, politico

Lees meer