Nederlandse "horrortandarts" krijgt acht jaar cel na ruïneren van gebit bij zeker 120 mensen

Acht jaar cel, een boete van 10.500 euro en een beroepsverbod voor het leven. Dat is de straf voor de Nederlandse tandarts Mark van Nierop die in Frankrijk bij meer dan 120 mensen het gebit compleet geruïneerd heeft. De "horrortandarts", zo staat hij beter bekend. 

Naar de tandarts gaan is voor niemand een feestje, maar voor de inwoners van het Franse plaatsje Château-Chinon waren de tandartsbezoeken een ware hel. In het dorpje was een tekort aan tandartsen toen in 2008 Mark van Nierop zich er met een praktijk vestigde.

Maar de patiënten waren achteraf gezien beter af geweest zonder. Zonder enige medische aanleiding heeft Van Nierop bij velen ingrijpende behandelingen uitgevoerd. Volgens correspondent Ron Linker van de Nederlandse omroep NOS zette hij kronen die niet pasten, bracht hij protheses in voordat de littekens geheeld waren, liet hij delen van instrumenten in het tandvlees zitten en trok hij vele gezonde kiezen, waarbij hij bij sommigen de kaak zo beschadigde dat deze zelfs brak.

Gevlucht naar Canada

Daarbij waren de kosten voor de behandelingen nog eens torenhoog, en lichtte hij patiënten op. Voordat Van Nierop als "horrortandarts" tegen de lamp liep, heeft hij zich drie jaar kunnen uitleven. Toen werd de ontdekking gedaan dat zijn vrouw in de praktijk werkte zonder enige bevoegdheden. Vanaf dat moment ging de zaak aan het rollen, meer dan honderd patiënten hebben zich gemeld bij de politie.

Van Nierop vluchtte nog naar Canada, nadat de politie hem na de klachtenregen kwam verhoren, maar daar werd hij in 2014 aangehouden en uitgeleverd aan Nederland, die hem vervolgens weer overdroeg aan Frankrijk.

Topje van de ijsberg

In maart dit jaar startte het proces tegen hem en nu is hij door de Franse rechter veroordeeld tot acht jaar cel, een boete van 10.500 euro en mag hij nooit meer als tandarts ergens aan de slag. In totaal heeft hij zeker 120 patiënten toegetakeld - sommigen hebben er blijvende schade aan overgehouden - en volgens justitie is dit nog maar het topje van de ijsberg.

Bron: NOS, nrc.nl