Toeristen zijn welkom op dit Japanse eiland als ze GEEN scheten laten in het openbaar

In het noorden van Japan ligt Hokkaido, een voor velen onbekend pareltje van een eiland vol prachtige natuur, heerlijke hot springs en ski resorts. Een populaire reisbestemming waar de Japanners de miljoenen toeristen graag zien komen. Maar hun boeren, scheten en geroep in het openbaar zijn ze kotsbeu. Daarom heeft de Hokkaido Tourism Organization een brochure opgesteld die toeristen moet uitleggen welk gedrag in Japan echt not done is.

Het Japanse eiland Hokkaido is met zijn indrukwekkende natuur, mooie hotsprings en ski resorts een populaire reisbestemming die jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht wordt. Die inkomsten uit toerisme zijn allemaal goed en wel, maar de Japanners hebben hun buik vol van het gedrag dat sommige van die toeristen met zich meebrengen.

Etiquette voor toeristen

De gewoonten die sommigen erop nahouden, stroken namelijk niet altijd met wat de Japanners zien als beleefd gedrag in het openbaar. En om dat probleem aan te pakken, heeft de Hokkaido Tourism Organization een brochure opgesteld waarin heel duidelijk aan toeristen wordt uitgelegd wat echt not done is in Japan. Zoals boeren of scheten laten in het openbaar of luidruchtig praten met je mond vol eten.

Op het eerste gezicht is het toch een beetje raar dat ze zoiets moeten uitleggen aan toeristen, want als iemand dat hier doet, trekken wij toch ook een wenkbrauw op? Blijkbaar was de oorspronkelijke brochure eigenlijk vooral gericht op Chinese toeristen, maar door de felle kritiek dat zoiets "neerbuigend" was, hebben ze een vernieuwde - lees: neutralere - brochure in het Engels en het Chinees uitgegeven.

Not done

Terwijl slecht gedrag in de eerste versie van de brochure werd doorstreept met een groot kruis, wordt dat nu op een iets vriendelijkere manier duidelijk gemaakt. Zo staat er bijvoorbeeld dat je geen producten uit de verpakking mag halen voor je ze betaald hebt, terwijl er oorspronkelijk een groot kruis stond over een tekening van iemand die het papier van iets aan het halen was.

© Visit Hokkaido

Op de uitleg staat trouwens ook nog dat: "Japan een wereldleider is op het vlak van technologische producten en kwaliteitscontrole, dus het is algemeen geweten dat consumenten de producten niet uit de verpakking moeten halen om op eventuele mankementen te controleren."

En ook deze dingen doe je in Hokkaido beter niet:

1. Een badhuis of sauna dient niet om echt om je te wassen, maar om te relaxen

© Visit Hokkaido

2. Smos niet met eten en probeer ook om zo weinig mogelijk eetgeluiden te maken

© Visit Hokkaido

3. Be on time, Japanners krijgen een paniekaanval als je niet op het afgesproken tijdstip komt opdagen

© Visit Hokkaido

4. Het is niet nodig om te roepen, je verstaat elkaar ook als je stilletjes praat

© Visit Hokkaido

5. Je steekt er niet voor in de rij aan de kassa, hoe lang het wachten ook duurt

© Visit Hokkaido

6. Een gewaarschuwd mens is er twee waard ;-)

Lees meer