Brugse hotelschool betreurt dat benefietavond "steekspel" tussen Abou Jahjah en Van Den Driessche is geworden

De deelname van Dyab Abou Jahjah aan de benefietavond van een Brugse hotelschool voor Kom op tegen Kanker werd geannuleerd nadat de school daardoor onder zware druk kwam te staan. Abou Jahjah verweet N-VA-senator Pol Van den Driessche dat hij door zijn brief aan de school achter de "sabotage" zat. De school heeft voor het eerst zelf op de kwestie gereageerd en betreurt dat hun benefietavond het toneel is geworden van een "politiek steekspel".

Nadat N-VA-senator Pol Van Den Driessche vernam dat Dyab Abou Jahjah deel zou nemen aan de benefietavond van de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte liet hij zijn teleurstelling in een brief aan de school blijken. Daarin noemde hij Abou Jahjah een "haatprediker" die "geen gematigde moslim genoemd kon worden." Ook vond hij het "geen goed idee om de man een forum te geven", al "heeft u (de school) het recht om uit te nodigen wie u wil."

"Totaal naast de kwestie"

Paul Van Damme, die de benefiet organiseert in naam van de school, vond de brief van Van Den Driessche "totaal naast de kwestie. Sociale bewogenheid en openheid spelen een belangrijke rol in ons pedagogisch project. Ook een kritische geest dragen wij hoog in het vaandel." Van Damme gaat verder dat "we hem (Abou Jahjah) geen forum geven, hooguit kunnen de mensen die bij hem aan tafel zitten zijn betoog horen."

"Het is de derde keer dat we deze benefietavond organiseren. Het is een ‘Eat, meet and greet’ waarvoor we negen BV’s hebben uitgenodigd. Geïnteresseerden betalen honderd euro om een avond te tafelen met een van de negen. De opbrengst van die avond gaat naar Kom Op Tegen Kanker", legt Van Damme het concept van de benefiet uit.

"We hebben al mensen van alle strekkingen te gast gehad: Geert Bourgeois (N-VA), Vincent Van Quickenborne (Open VLD) of Luckas Vander Taelen (ex-Groen) bijvoorbeeld. Dit jaar hebben we Abou Jahjah gevraagd omdat hij een column in de krant De Standaard heeft, en omdat hij iemand is met een eigen verhaal en opinie. We wilden eens een ander geluid laten horen. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar dat doet niet ter zake", zegt Van Damme.

De bal aan het rollen

Het bleef echter niet bij één brief, want volgens Van Damme "had hij (Van Den Driessche) die brief ook aan de lokale pers doorgespeeld en vanaf toen kregen wij een voortdurende stroom e-mails, zowel ik persoonlijk als de school. Die mails hadden vaak een racistische toon en deden mij zelfs aan de jaren 30 denken. Voor mij persoonlijk was dat echt bedreigend."

Van Den Driessche mag dan wel letterlijk ontkennen dat hij de school gevraagd heeft om de benefiet zonder Abou Jahjah te laten plaatsvinden, door zijn brief aan de pers te geven heeft hij die bal wel aan het rollen gebracht.

De school kwam uiteindelijk zodanig onder druk te staan, dat ze geen andere uitweg zag dan Paul Van Damme te vragen om aan "Abou Jahjah te vertellen dat de benefiet zonder hem zou plaatsvinden.

Het is dus een beslissing van de school en niet van Dyab Abou Jahjah zelf. Hij vindt het ook erg jammer." Abou Jahjah reageert op Twitter over de reactie van de school dat "de moraal van het verhaal is dat haters en racisten gewoon hun zin krijgen."

Van Damme betreurt dat de benefiet geleid heeft tot een steekspel tussen Pol Van Den Driessche en Abou Jahjah. "De tweet waarin Pol Van Den Driessche triomfantelijk reageert op onze beslissing, zegt toch heel veel. Hij linkt Abou Jahjah zelfs aan de sharia, dat gaat erg ver."

Bron: De Standaard

Lees meer