Wetenschappelijk bewezen: eigenlijk zijn alle Europeanen Belgen

De moderne mens arriveerde zo'n 45.000 jaar geleden in Europa. Maar hoe die zich verder over het continent verspreid heeft, was lange tijd niet bekend. Tot nu: wetenschappers hebben na een zeer uitgebreid en gedetailleerd DNA-onderzoek ontdekt dat Europeanen van nu afstammen van een groep die zo'n 35.000 jaar geleden leefde in het gebied waar nu België - jawel ons landje - ligt. Dus ... uiteindelijk zijn we allemaal Belg? 

Hoe heeft de moderne mens zich vroeger door Europa verspreid? Van wie stammen huidige Europeanen oorspronkelijk af? Hierover zijn wetenschappers van de Amerikaanse Harvard University tot een bijzondere ontdekking gekomen. Na uitgebreid en zeer gedetailleerd DNA-onderzoek bij 51 mensen die tussen 45.000 en 7.000 jaar geleden op het Europese continent hebben geleefd, kwamen zij tot de conclusie dat zo'n 37.000 jaar geleden alle Europeanen afstamden van één populatie.

En deze populatie heeft lange vertakkingen in verschillende delen van Europa, waarvan één in het gebied waar nu België ligt. In feite kunnen huidige Europeanen hun voorouders helemaal terug traceren tot deze groep mensen die zo'n 35.000 jaar geleden hier in onze regio leefde, aldus de wetenschappers.

Zo'n 33.000 jaar geleden heeft deze groep, die deel maakt van de zogenaamde Aurignaciancultuur, zich verplaatst toen een andere groep mensen van een andere cultuur in het gebied kwam. Maar 19.000 jaar geleden vond er een comeback plaats, doordat een populatie die van de Aurignaciancultuur afstamt zich opnieuw over Europa verspreidde. De wetenschappers gaan er vanuit dat het ook dit volk is die Europa na de IJstijd, 12.000 jaar geleden, bevolkte. Dus ... onze verre verre voorouders behoren tot de founding fathers van Europa.

Bron: Nature