Waalse en Brusselse gevangenissen worden symbool: breekt regering staking cipiers dankzij het leger? 

Twee weken al staken de cipiers in Wallonië en Brussel. Iedereen zit op z'n tandvlees nu het personeel daar het akkoord van de eigen vakbonden verworpen heeft. En de regering Michel kiest voor de vlucht vooruit: het leger sturen. In de Kamer ligt het voorstel voor minimum dienstverlening in gevangenissen klaar. 

Van alle actievoerders in dit land moeten cipiers de hardste noot zijn om te kraken. Want een staking die al meer dan twee weken duurt, is volledig uit de hand gelopen. Symbolisch is het wel: cipiers kregen al jaren aan een stuk regeringen op de knieën: vakbonden staan er sterk en durven naar stakingen te grijpen als ze niet krijgen wat ze willen.

Maar met deze centrumrechtse regering gaat de zaak pas echt naar een kookpunt. Gisteren besliste de kern van de regering dat ze doodleuk het leger gaat inzetten om de situatie voor de gevangen terug leefbaar te maken. En dus nemen vanaf vandaag 180 militairen sommige taken over in de stakende Waalse en Brusselse gevangenissen.

Ook politie op tandvlees

Opvallend, want normaal is het de politie die dat moet doen. Maar die zit zelf op z'n tandvlees, ook daar dreigen stakingen als de politie alles moet blijven doen. En dus wordt het leger opnieuw ingezet. Eerder werden al militairen op straat gestuurd in de strijd tegen terreur. Overigens staan de militairen daar ook niet om te springen, ook hun vakbonden morren. Alleen, staken kunnen ze niet, voorlopig zit de regering daar dus veilig.

Het is onduidelijk hoe het moet aflopen met de cipiers. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkte keihard aan een akkoord, dat hij vrijdag afsloot met de vakbonden. Maar aan Franstalige kant hebben de CGSP en CSC het akkoord niet voldoende verdedigd, ofwel hebben ze hun achterban gewoon niet onder controle. Hoe dan ook: die achterban heeft het akkoord totaal aan flarden geschoten. Een pijnlijk contrast met de Vlaamse bonden en hun achterban, want die aanvaarden het akkoord wel.

Regering geeft niet toe, parlement kan snel over minimale dienstverlening beslissen

Meer budget heeft Geens hoe dan ook niet. Daarop maakte die er een zaak van heel de regering van, die dus prompt militairen inzette. Het ziet er dus niet naar uit dat deze coalitie snel nog extra toegiften gaat doen. Met 311 bijkomende cipiers, 68 bijkomende bedienden en 26 bijkomende mensen van het veiligheidskorps is de marge om nog meer te doen gewoon op.

Met de inzet van de militairen is het antwoord duidelijk: de staking zal gebroken worden. Alleen: de gok is groot, want het leger is niet voorbereid of getraind om die job uit te voeren. Ook daar wordt gemord. Alleen is deze coalitie de eerste die de budgetten voor defensie op termijn wil verhogen, en opnieuw wat ademruimte geeft. De militairen kunnen dus moeilijk anders dan hun taak uitvoeren, en onder meer eten gaan brengen aan de gevangen.

Ondertussen gaan N-VA, Open Vld en CD&V verder op het gaspedaal staan: in het parlement willen ze over de minimale dienstverlening in de gevangenissen stemmen. Dat zou definitief het stakingsrecht aan banden kunnen leggen bij de cipiers: zij zouden dan nooit meer hun essentiële taken om gevangenen basisrechten te geven kunnen ontlopen. Geens had al langer die plannen, maar die komen nu in een stroomversnelling.

Lees meer