Redelijk ongezien: topadvocaat Rieder zelf aangeklaagd voor bedreigingen magistrate

Na Jef Vermassen is hij misschien wel de bekendste advocaat van Vlaanderen, al is het maar omdat hij nooit een blad voor de mond neemt. Maar is Hans Rieder, de Gentse strafpleiter, deze keer te ver gegaan? Hij wordt vervolgd voor het bedreigen van een magistrate van het federaal parket. En die lachen er niet mee blijkbaar, Rieder kan 3 maanden celstraf krijgen. 

"Is dit bedoeld om mondige advocaten monddood te maken?", zo vraagt Patrick Hofströssler, de advocaat van Hans Rieder zich af aan De Tijd. Die krant meldt het feit dat in alle stilte in Brussel een strafzaak is begonnen tegen Rieder. De Gentse advocaat wordt gedagvaard voor "het mondeling bedreigen onder bevel of onder een voorwaarde". Het Brussels parket-generaal meldt ook dat daar "een celstraf van ministens drie maanden op staat".

Bijzonder opvallend, want het gebeurt zelden dat een advocaat voor zoiets wordt aangeklaagd. Nu staat Rieder wel bekend om z'n speciale stijl, maar of dat tot een rechtszaak moet leiden, zal moeten blijken eens het proces plaatsvindt.

Het gaat om een incident in oktober 2014, waarbij tijdens een zitting in Gent Rieder een magistrate van het federaal parket zou hebben bedreigd. En het Brusselse parket-generaal heeft beslist, nadat het blijkbaar toch een paar getuigenissen had die hen sterk genoeg leken, om te vervolgen. Een uitspraak komt er niet meteen, omdat Rieder blijkbaar een paar maanden buiten strijd is door ziekte. Pas eind dit jaar begint het proces.

De ruzie ging over zaak van Mohamed Abdi Hassan, beter bekend als de Somalisch piratenkoning. Die zit in de unieke rechtszaak want hij werd vervolgd voor piraterij door het Belgische gerecht, en had Rieder als advocaat. Maar tijdens een van de zittingen achter gesloten deuren voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling ontspoorde de zaak volledig. Hassan werd overigens veroordeeld tot 20 jaar cel.

Lees meer