Grimmige boel: kijk hoe boze cipiers deur kabinet Geens openbreken

Het gaat van kwaad naar erger met de stakende cipiers. Een woeste groep militanten brak zopas de ingang naar het kabinet van de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) open, om er te gaan protesteren. De Franstalige cipiers kregen vorige week nog de belofte van nieuwe infrastructuur, maar weigeren elk compromis, zelfs van hun eigen vakbonden.

Bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn ze vast geschrokken. Want iets voor elf drong een woedende menigte vakbondsmilitanten plots binnen op het kabinet, om er hun eisen kracht te gaan bijzetten. Voorlopig bewaart Geens z'n 'zen': hij wil nog niet reageren want "het sociaal overleg moet alle kansen krijgen".

Geens stuurt dus nog altijd aan op verzoening. Veel opties heeft hij natuurlijk niet, zomaar nieuwe cipiers aannemen is niet mogelijk. Ondertussen zijn leger en brandweer al ingezet om toch een minimum hulp te kunnen verlenen.

Maar de situatie is zeer schrijnend: de gevangenen krijgen nauwelijks nog basisvoorzieningen zoals drie maaltijden per dag of zichzelf regelmatig kunnen wassen. En zo zetten de Franstalige cipiers het mes op de keel van Geens.

Die beloofde vorige week nochtans dat er meer dan 1.400 extra gevangenisplaatsen gaan komen, zowel in oude als nieuwe gevangenissen. Voor de regering was dat vorige week een 'ultiem voorstel' om eindelijk de staking van de cipiers te beëindigen. Maar dat lukte dus niet, zo ultiem was het dus niet.

© newsmonkey

Al bijna drie weken zijn de cipiers in Franstalig België aan het staken. Tot nu toe leek de situatie muurvast. De cipiers in Wallonië en Brussel eisen meer geld en meer personeel. Met een eerder plan van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), met een pak toegevingen, ging alleen Vlaanderen akkoord. De cipiers in Wallonië en Brussel verwierpen het akkoord en staken sindsdien.

Uitgerekend vandaag lekte uit dat meer dan de helft van alle stakende cipiers in ons land gewoon thuis zit, met een doktersbriefje. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad. Komt nog bij dat veel cipiers blijkbaar ziek zijn tijdens de week, maar wel hun premie van het weekend komen opstrijken. Dat gebeurde het afgelopen weekend nog in Vorst, waar de opgetrommelde agenten te horen kregen dat ze naar huis mochten “omdat er plots toch voldoende cipiers wilden werken”.

Als je dan toch moet staken, dan kan je maar beter volledig betaald blijven, redeneren de cipiers. “Het aantal zieken is de voorbije vier weken geëxplodeerd”, getuigt een Waalse gevangenisdirecteur in Het Nieuwsblad. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt het probleem. “Sinds de staking zijn er dubbel zoveel zieken”, zegt een woordvoerder.

Lees meer