Weer een illusie armer: tyrannosaurus rex had in het echt … lippen

Tyrannosaurus rex, zoals we hem kennen uit films zoals Jurassic Park, zag er in het echt een pak minder gevaarlijk uit. Volgens een Canadese paleontoloog had de bekendste vleeseter uit dat tijdperk immers … lippen. 

Robert Reisz van de University of Toronto zegt dat de tanden van de tyrannosaurus rex en andere Theropoda, een groep van voornamelijk vleesetende tweevoetige dinosauriërs, vrijwel nooit te zien waren, in tegenstelling tot de manier waarop ze doorgaans geportretteerd worden. Volgens Reisz hadden en hebben maar een paar dieren tanden de altijd te zien zijn.

Jurrassic Park

Dat zijn dieren die geen glazuur op hun tanden hebben, zoals olifanten en wilde varkens. Het enige dier met ontblote tanden met een glazuurlaag is waarschijnlijk de krokodil. Landdieren die glazuur op hun tanden hebben, hebben ook allemaal lippen stelt Reisz, die geen enkele reden ziet waarom dat niet zou gelden voor dino’s.

Reisz zegt verder dat de manier waarop dino’s in films als Jurassic Park getoond worden hem al lang “op de zenuwen werken” want “there is no real biology behind it." Wetenschappers zijn er bijvoorbeeld ondertussen redelijk zeker van dat tyrannosaurus rex "in het echt" veren had. En dat ze ook niet de hele tijd uitgehongerd rondliepen zoals ons in films wordt voorgeschoteld.