"Beetje dankbaarheid is op z'n plaats", Francken (N-VA) haalt uit naar ontevreden vluchtelingenkoppel in Lubbeek

"De Belgen willen de vluchtelingen in zee drijven en laten verdrinken", dat beweerde de Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas. Om het tegendeel te bewijzen gaf staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hem een rondleiding in asielcentrum Lubbeek. Maar laat daar nou net een vluchtelingenkoppel zijn dat ontevreden is over de opvang en dat Francken daarop aansprak. Hij liet dat niet zomaar gebeuren: "Een beetje dankbaarheid is op zijn plaats."

"Jullie zijn met tienduizenden in een paar weken ons land binnengekomen. Het is niet makkelijk voor ons land en de publieke opinie. We doen heel hard ons best, we proberen voor een menselijk ontvangst te zorgen. Een beetje dankbaarheid is dus op zijn plaats." Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) haalde flink uit naar een Iraaks vluchtelingenkoppel dat met hem meeliep tijdens de rondleiding in asielcentrum Lubbeek gisteravond.

Deze niet malse reactie is te zien in het nieuws van de regionale nieuwszender ROB-tv

Tour door opvangcentrum Lubbeek

Francken was in opvangcentrum Lubbeek om een rondleiding te geven aan zijn Griekse collega Ioannis Mouzalas. De tour was georganiseerd juist om te tonen hoe België vluchtelingen opvangt, nadat Mouzalas een tijdje geleden de straffe uitspraak had gedaan dat "de Belgen vluchtelingen liefst de zee in willen drijven en willen laten verdrinken". Naast de Griekse minister liepen vooral diverse media mee, maar ook een Iraaks vluchtelingenkoppel. Alleen waren zij daar volgens Francken niet uit interesse voor de rondleiding, maar om klachten over de opvang aan de kaak te stellen.

Francken sterk verontwaardigd op Facebook

Francken heeft zijn verontwaardiging over de gebeurtenis gepost op zijn Facebookpagina. Dit is wat er volgens hem gebeurde:

"Een koppel Irakezen manifesteerde zich gisteren in Lubbeek vanaf de eerste minuut van ons bezoek erg opdringerig en onbeschoft", begint Francken. "Ze wilden me spreken, ik zei hen dat ik na afloop van het bezoek van mijn Griekse collega even tijd voor hen zou maken. Ze luisterden niet en wensten vooral media-aandacht voor de 'onmenselijke manier waarop ze in Lubbeek opgevangen worden'."

"Ik wist niet goed wat ik hoorde", gaat de staatssecretaris verder. "De opvangcondities in Lubbeek beantwoorden volledig aan alle internationale standaarden en regels, meer nog ons team personeelsleden en vrijwilligers doet alles om de asielzoekers te helpen. Ze krijgen 3x per dag eten, bed, bad, brood en begeleiding. Hun kinderen (55!) zitten allen in onze Lubbeekse scholen. Na 4 maanden MOGEN ze gaan werken", somt Francken op.

"Ik repliceerde kort voor de camera's, na de zoveelste opdringerigheid", is zijn verklaring voor zijn reactie op ROB-tv. "Gelukkig", besluit Francken, "zei directrice Ingrid me na afloop dat ze niet spraken namens alle bewoners en dat zelfs niemand van de andere Irakezen voor het betrokken malcontente koppel wilde tolken gisteren."

Lees meer