Van voetbal tot kanovaren: dit mag je deze megadrukke sportzomer allemaal verwachten op de VRT

Eens om de vier jaar wil je als VRT-sportjournalist geen vakantie nemen tijdens de zomer. En 2016 is zo'n jaar: het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen volgen elkaar verspreid over drie maanden op. Karl Vannieuwkerke werkt de komende maanden bijna iedere dag en is bij alles betrokken. Maar ook Frank Raes en Michel Wuyts beginnen aan hun zoveelste marathon. En dan zijn er ook nog wat frisse, jonge gezichten bij. Dit is het sportprogramma van de VRT.

1. EK VOETBAL (10 juni - 10 juli)

© EPA

Ah, wat is het leuk om weer een vaste waarde op de grote voetbaltoernooien te zijn. Meer zelfs, de Rode Duivels behoren tot de favorieten om het EK in Frankrijk te winnen. Dus gooit de VRT iedereen in de strijd, met voorop natuurlijk Karl Vannieuwkerke, die alles vanuit Brussel aan elkaar zal praten. "Het EK voetbal is iets voor de kleinsten, maar ook voor de oudsten", zegt hij, en hij haalt een paar Panini-prentjes boven, hopend dat hij tussen de verzamelde pers nog een paar zaakjes voor het album van zijn kinderen kan doen.

Net zoals tijdens het WK voetbal van twee jaar geleden zal Karl zijn tenten opslaan onder de toren van de VRT, hopend op mooi zomerweer. Maar voor de avonduitzendingen en in het geval van slecht weer zal er ook weer een overdekte studio naast het terras voorzien zijn. 's Avonds laat presenteert hij nog de talkshow Panenka! Leuk detail: dat beroemde stiftertje van de speler naar wie het genoemd is, viert dit jaar z'n veertigste verjaardag.

Het programma:

14u40 - De eerste wedstrijd van de dag wordt in de studio ingeleid door Maarten Vangramberen en zijn gasten.

17u40 - Ook de tweede wedstrijd neemt Maarten aansluitend op de eerste voor z'n rekening.

20u40 - Voor de derde wedstrijd wordt Karl Vannieuwkerke in de strijd geworpen.

23u20 - Panenka! De afsluitende talkshow met Karl.

De wedstrijden van de Rode Duivels worden normaal op één uitgezonden. Nieuw is dat ook de avondwedstrijd bijna altijd gewoon op één te zien zal zijn. Dat geldt ook voor de eerste wedstrijd van de dag om 15 uur. Voor de tweede wedstrijd wordt doorgaans naar Canvas verhuisd.

Enkele van de vaste analisten in de studio zijn Jan Mulder, Gert Verheyen, Geert De Vlieger, Wesley Sonck, Franky Van der Elst en als eerste vrouw Imke Courtois.

Groepsfase Rode Duivels:

- Ma 13 juni - vanaf 20u10 op één: BELGIË - ITALIË, Karl Vannieuwkerke in de studio, commentaar van Filip Joos

- Za 18 juni - vanaf 14u00 op één: BELGIË - IERLAND, Karl Vannieuwkerke in de studio, commentaar van Frank Raes

- Wo 22 juni -vanaf 20u10 op één of Canvas: BELGIË - ZWEDEN, Karl Vannieuwkerke in de studio, commentaar van Frank Raes

De commentatoren:

Ze zijn allemaal al lang niet meer aan hun proefstuk toe. Naast Frank Raes en Filip Joos horen we in Frankrijk ook de vertrouwde stemmen van Eddy Demarez, Stef Wijnants en Geert Heremans. Peter Vandenbempt zal ook weer tv-commentaar geven, maar enkel wanneer de Rode Duivels zelf niet spelen. Op die dagen is hij immers te horen op Radio 1. Ook Ruben Van Gucht is aanwezig, hij blijft de hele tijd in het spoor van de Rode Duivels.

© VRT

2. TOUR DE FRANCE (2 juli - 24 juli)

© EPA

Het EK zal nog volop bezig zijn wanneer ook al in Frankrijk de Tour zich op gang trekt. Karl Vannieuwkerke reist na de finale meteen naar de Pyreneeën om er Vive Le Vélo te presenteren. Michel Wuyts is er natuurlijk wel vanaf de eerste dag bij om de ritten vol te praten. Hij heeft het gezelschap van José De Cauwer en Renaat Schotten. De Tour zal dit jaar drie uitstapjes naar het buitenland maken: naar Spanje, Andorra en Zwitserland. "Daar kijk ik al naar uit, dan zal het eten wel een keer te vreten zijn", grapt Wuyts.

Vooral de Alpen kunnen op het einde nog zware kost worden voor de renners, maar Michel Wuyts vertelt ons dat hij een beetje vreest dat de Tour dan al in een beslissende plooi kan liggen. Vooral de rit in Andorra, op 10 juli, moeten we volgens hem in onze agenda noteren. Toevallig ook de dag van de EK-finale.

Het programma:

Namiddag - De rechtstreekse uitzending van de rit van de dag op één, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Renaat Schotten sprokkelt reacties.

Rond 22 uur - Vive Le Vélo, vanaf 12 juli, met Karl Vannieuwkerke en zijn gasten.

Vive Le Vélo

Pas vanaf de tweede week van de Tour dus, omdat Karl Vannieuwkerke eerst nog met het EK voetbal bezig is. Maar hij gaat dus niet moeten afkicken, want hij ruilt meteen de bal voor de fiets. Enkele gasten die al zeker komen: Mart Smeets, Sven Nys, Begijn Le Bleu, Jonas Van de Steene, en Louis Tobback. "Tobback heeft ons verbaasd met zijn koerskennis, dus ik kijk er echt naar uit om hem te mogen verwelkomen", zegt Karl.

Nieuw gezicht is Maarten Vangramberen. Het is lang niet zijn eerste Tour, maar hij zal Lieven Van Gils aan de tafel vervangen. Iedereen zet er zijn handtekening op, en op het einde van de Tour zal één kijker de tafel weer winnen. De opbrengst gaat dit jaar naar Kom Op Tegen Kanker.

De Zomer van Lucien

Wielerfans hebben nog iets om naar uit te kijken, want het is precies 40 jaar geleden dat voor het laatst een Belg een grote ronde won. Lucien Van Impe was toen de snelste in de Tour de France. Alweer Karl Vannieuwkerke heeft samen met Lucien en met Eddy Planckaert het parcours nog eens afgelegd. Onderweg praten ze met mensen die het allemaal hebben meegemaakt. Toevallig was het ook de heetste zomer van de twintigste eeuw, dus het wordt een boeiende reportage die over twee afleveringen op 2 en 9 juni op één wordt uitgezonden.

3. De Olympische Spelen (5 augustus - 21 augustus)

© VRT

Het laatste grote hoofdstuk van de sportzomer is misschien wel het drukste: de Olympische Spelen in Rio. Twee weken lang zal de ene live-uitzending na de andere zich opvolgen. Enige nadeel: een groot deel van het programma wordt door het uurverschil 's nachts afgewerkt. De ochtendactiviteiten beginnen voor ons rond 14 uur, maar op het einde van het avondschema, rond middernacht lokale tijd, zal het bij ons 5 uur zijn. Echte liefhebbers gaan dus weinig slapen, maar gelukkig krijgen we ook in de voormiddag een overzicht van alles wat we niet mochten missen.

Het programma:

Sporza: Rio 2016 - een doorlopend programma van 14 uur tot 5 uur.

14u00 - 19u00 - op één met Frank Raes als gastheer.

19u00 - 23u00 - op Canvas met Catherine Van Eylen als gastvrouw.

23u20 - 05u00 - op één met Aster Nzeyimana als nachtelijke presentator.

6u00 - 12u30 - de belangrijkste beelden en verslagen in een ochtendlus voor wie 's nachts toch liever slaapt.

19u00 & 23u00 - Karl Vannieuwkerke overloopt het belangrijkste olympische nieuws in Het Journaal onder de noemer Studio Rio 2016. Het zal een soort dagelijkse uitzending van Sportweekend worden.

Commentatoren:

Typisch voor de Olympische Spelen is dat er verschillende sportevenementen tegelijk worden gehouden. Daarom zal de VRT indien nodig ook naar de extra HD-netten, alsook het kanaal van Ketnet uitwijken. Uiteraard staat een indrukwekkend team gespecialiseerde commentatoren klaar. Maarten Vangramberen is een soort mini-Karl Vannieuwkerke aan het worden, want ook op de Spelen is hij er weer bij. Hij trekt zelfs naar Rio, samen met Ruben Van Gucht. De volgende stemmen ga je ook horen:

  • Kris Meetens & Marc Willems (atletiek)
  • Stef Wijnants & Sidney Appelboom (zwemmen)
  • Inge Vanmeensel & Dirk Vanesser (gymnastiek)
  • Eddy Demarez & Manu Leroy (hockey)
  • Christophe Vandegoor (basketbal)
  • Renaat Schotte (baanwielrennen)
  • Michel Wuyts (wielrennen)
  • Dirk Gerlo (triatlon, handbal)
  • Wouter De Smet en Chris Picavet

4. En nog meer ...

Behalve de drie grootste sportevenementen staat er nog meer sport op het programma van één en Canvas. Om er een paar op te noemen: Roland Garros, het BK wielrennen, de Vuelta, de Grote Prijs van België Formule 1, de Memorial Van Damme, en natuurlijk gaat er ook nog veel aandacht naar de Paralympische Spelen in september. Het wordt een fantastische zomer voor sportfreaks!

 

Lees meer