Deze 10 doden in Game of Thrones deden ons het meest wenen (SPOILERS!)

We hebben een haat-liefde-relatie met Game of Thrones: het ene moment houden we van de genialiteit in de serie maar nog geen seconde later vervloeken we het feit dat het ons doet krijsen van afkeer en verdriet. Hoe vaak moesten we van favoriet personage veranderen omdat hij/zij vermoord werd? Hier zijn de 10 doden die ons nog steeds het meeste verdriet bezorgen. Bereid je voor: er gaan tranen vloeien. We hebben ook enkele slachtoffers van seizoen 6 toegevoegd dus pas op voor spoilers als je nog niet helemaal mee bent.

Er zijn heel veel slachtoffers gevallen doorheen de vijf (en een half) seizoenen van Game of Thrones, en de ene dood vonden we al wat erger dan de andere. Zo hebben we bijvoorbeeld geen medelijden gehad toen Jon Snow Olly ophing of toen Arya Stark ser Meryn Trant neerstak, al was die laatste wel nogal gruwelijk. Maester Aemon, die als enige personage een natuurlijke dood stierf, vinden we veel erger, maar er zijn nog veel doden die ons harder raakten. Wij sommen hier even de 10 ergste doden op, van minder erg naar het ergst. Hou je klaar: the feels are coming.

10. Ser Barristan Selmy

© HBO

Ser Barristan Selmy was een nobele en dappere krijger. Als leider van de King's Guard in King's Landing, vervulde hij zijn job eervol en met veel moed. We vonden het verschrikkelijk badass toen hij furieus zijn ontslag van Cersei veroordeelde, geweldig toen hij Daenerys redde van een dodelijke schorpioen en gewoonweg awesome toen hij Grey Worm te hulp kwam in zijn uitzichtloze gevecht tegen de Sons of the Harpy in Meereen. Zijn dood na zo'n geweldig gevecht sloeg dan ook in als een bom. Een nobele ridder, geveld in een steegje.

9. Oberyn Martell

© HBO

We kenden hem nog niet zo lang en hij werd al op de meest gruwelijke manier van ons weggetrokken. Oberyns dood laat zien hoe de serie in elkaar zit: net als je denkt dat alles goed gaat eindigen, komt daar plots een berg aan gevaar en breekt die je schedel open. Oberyn was cool, zelfzeker en een geweldige vechter. Hij zou wel voor wat verandering kunnen hebben gezorgd, maar ja, zonder ogen en met stukjes brein over de vloer zal dat moeilijk gaan.

8. Jon Snow

© HBO

Ja, hij is inderdaad terug maar hij is wel dood geweest en die dood was toch wel enorm aangrijpend. Het verraad van niet alleen zijn mannen - want van ser Alliser Thorne hadden we het wel zien aankomen - maar ook van Olly, de kleine jongen die Jon onder zijn vleugels nam stak hem het mes in de rug. Ok, in werkelijkheid was het zijn borstkas, maar iedereen begrijpt wat we bedoelen. Steek na steek na steek ... Het leek niet op te houden en was enorm moeilijk om te zien.

7. De direwolves Lady, Grey Wind, Shaggydog en Summer

© HBO

Game of Thrones is allesbehalve vriendelijk voor de direwolves. Toen ze als puppy's geïntroduceerd werden in seizoen 1, hadden we niet gedacht dat ze zo gruwelijk aan hun einde gingen komen. Misschien hadden ze beter nooit bestaan want elke keer een wolf sterft, sterft er ook iets bij ons vanbinnen.

Lady (Sansa's wolf) wordt door Ned Stark gedood als straf voor Nymeria's aanval op Joffrey, Grey Wind (Robb's wolf) wordt in een kooi neergeschoten terwijl zijn baasje in het gebouw wordt afgeslacht, Shaggydogs hoofd wordt gebruikt als identiteitskaart voor Rickon en Summer offert zichzelf op om Bran Stark te helpen ontsnappen. Het is een beetje te veel van het goede. Leave Ghost (and Nymeria) alone!

6. Ygritte

© HBO

Arme Ygritte. Haar enige zwakte was haar liefde voor Jon Snow, als je dat al een zwakte kunt noemen. Ygritte is één van de personages waar we allemaal van hielden: ze was grappig, sterk, koppig en zelfzeker. En ze veranderde Jon Snow even in een vrolijker iemand dan zijn normale gloomy zelf.

Maar wanneer ze hem voor de tweede keer confronteert met haar pijl en boog, komt daar plots Olly tussen en krijgt ze een pijl in de rug. Dat is dan ook de reden waarom we Olly zijn beginnen haten. Ze sterft in de armen van haar geliefde terwijl ze terugdenkt aan hun momenten in de grot. "We should've stayed in that cave." Ja Ygritte, jullie hadden inderdaad beter in die grot gebleven ...

5. Robb, Talisa en Catelyn Stark

© HBO

We hebben deze drie bij elkaar gezet omdat ze omdat het moeilijk is om te bepalen wie ons het meeste verdriet bracht, aangezien ze alle drie op quasi hetzelfde moment zijn vermoord. En hoe: verraden door hun zogenaamde bondgenoten Walder Frey en Roose Bolton.

Talisa, Robb's vrouw, werd meerdere keren in haar buik gestoken waardoor zij en haar ongeboren kind als eersten stierven. Robb kreeg meerdere pijlen door zijn lijf maar kreeg de doodssteek van Roose Bolton, die in dit seizoen hetzelfde kreeg van zijn zoon Ramsay.

Maar Catelyn had het het ergst: ze moest toekijken - met een pijl in haar schouder trouwens - hoe haar zoon vermoord werd en het besef tot haar doordrong dat het gedaan was voor haar familie. Ons hart brak met het hare en haar laatste momenten waren hartverscheurend. Ze snijdt de keel over van Walder Freys vrouw en wacht dan gewoon haar onvermijdelijke dood af. Verschrikkelijk.

4. Eddard "Ned" Stark

© HBO

Ned Starks dood blijft voor eeuwig een moeilijke scène om te bekijken. Het was de eerste keer dat we begrepen dat niemand veilig is in Game of Thrones, ongeacht het feit dat ze - tijdelijk - hoofdpersonage zijn. We hielden van Ned en duimden dat hij zou slagen in al zijn plannen, maar de man overleefde het eerste seizoen niet eens.

Sinds zijn dood loopt het ook compleet mis voor de Starks, wat zijn overlijden des te tragischer maakt. Hij heeft alleszins niet moeten toekijken hoe zijn kinderen gedood en misbruikt worden.

3. Khal Drogo

© HBO

Onze eerste ontmoeting met de barbaar khal Drogo was allesbehalve aangenaam, maar net als Daenerys hielden we al gauw van hem. Wanneer Daenerys de slavin Mirri Maz Duur vraagt om hem te helpen, gebruikt de bittere vrouw bloedmagie om wraak te nemen voor haar vernielde stad en redt ze zijn leven, maar hij is niet meer hetzelfde.

Daenerys had niets meer: haar ongeboren zoontje was dood en khal Drogo gereduceerd tot niets meer dan een omhulsel zonder ziel. De ooit onverslaanbare khal Drogo was niet meer dan een plant en wanneer Daenerys hem uit zijn lijden verlost door hem te doen stikken met een kussen, voelen we haar pijn gewoon mee. En wanneer ze na Drogo's verbranding uit de assen opstaat, zijn we nog te verdoofd van het verdriet om echt te beseffen wat er net gebeurd is.

2. Shireen Baratheon

© HBO

Dit is waarschijnlijk één van de ergste dingen die we gezien hebben in Game of Thrones en die Stannis Baratheon de prijs voor Slechtste Vader Ooit opbracht. Wie doet dat met het liefste en onschuldigste kind in Westeros? Ze leerde ser Davos Seaworth schrijven en deed letterlijk niets fout in heel haar korte leven.

Om zo iemand levend te verbranden omdat je gelooft dat je daardoor je oorlog kan winnen, is gewoonweg onvergeeflijk. Zelfs haar moeder Selyse besefte - op het allerlaatste moment weliswaar - dat dit fout was. Beter laat dan nooit, maar haar gegil en smeekbeden zijn maar moeilijk uit ons geheugen te bannen.

1. Hodor

© HBO

We weten het wel, too soon, maar we konden hem niet weglaten. Hodor was een onschuldige ziel die letterlijk leefde om te sterven op dat specifieke moment zodat Bran Stark en Meera Reed konden vluchten. Hij gaf zijn verstand en leven op en hield die verdomde deur dicht. We zullen je offer nooit vergeten Hodor.

Zo veel doden, zo weinig tijd. Welke doden hebben we weggelaten die volgens jullie toch wel in die top 10 moeten?

Bron: Buzzfeed

Lees meer