Wait, what?! Nigeriaanse bende lokt eenzame vrouwen met foto's van ... Yves Leterme

Met foto's van blanke succesvolle of welgestelde zakenmannen probeert een Nigeriaanse bende   via een Facebookpagina eenzame vrouwenharten te veroveren. Eens die missie volbracht is, is het ultieme doel om hen geld af te troggelen. En één van de mannen op hun datingprofiel is niemand minder dan onze ex-premier Yves Leterme. Al noemen ze hem daar Lorentz Scholvin. No joke. En Leterme zelf? Die valt in de krant het Laatste Nieuws compleet uit de lucht.

Ooit al gehoord van ene Lorentz Scholvin? Grote kans van niet - dat hopen we toch in elk geval - maar wacht tot je de foto hiernaast bekijkt. Jep, inderdaad, dat is niemand minder dan onze eigen ex-premier Yves Leterme.

De man heeft letterlijk en figuurlijk een tweede leven gekregen op het Facebook-datingprofiel van een Nigeriaanse bende.

Met foto's van blanke succesvolle of welgestelde zakenmannen proberen zij eenzame vrouwenharten te veroveren. En als dat eenmaal gelukt is, verzinnen ze een smoesje om hen geld af te troggelen. Datingfraude heet zoiets.

Tweede Leven

En één van de mannen waarmee ze dat dus willen klaarspelen is dus Yves Leterme. We kid you not. Al wordt hij op het Facebookprofiel voorgesteld als Lorentz Scholvin.

En dat is nog niet het strafste, want Scholvin is volgens zijn Facebookprofiel een Zwitser die in Londen woont en op zijn minst een belangrijke functie moet hebben bij de Zwitserse nationale bank. Anders kan je toch niet op de foto gaan met onze vorige koning, Albert II?

Opgelicht

Een Vlaamse vrouw vertelt in de krant Het Laatste Nieuws hoe ze ontdekte dat foto's van Yves Leterme in dat criminele circuit circuleren. Nadat ze zelf slachtoffer geworden was van datingfraude zocht ze andere slachtoffers op en ééntje daarvan was 'opgelicht' door Leterme.

"Ik raakte ook in contact met een Amerikaanse vrouw die hetzelfde had meegemaakt. Toen ze mij naar het account van haar oplichter leidde, die Lorentz Scholvin, zag ik het meteen: dat zijn foto's van Leterme. Blijkbaar gebruiken deze Nigeriaanse oplichters Amerikaanse lokazen om Europesevrouwen te tillen en Europese mannen om Amerikaanse dames te misleiden."

"Dit is nieuw"

De krant Het Laatste Nieuws trok met de foto's naar de échte Yves Leterme om hem te informeren over het vals gebruik van zijn foto's. Die laatste viel compleet uit de lucht: "Dit is helemaal nieuw voor mij. Ik vraag Facebook direct om de sluiting van het account."

Het komt niet zo vaak voor dat criminele bendes foto's van mannen gebruiken om vrouwen om de tuin te leiden en geld af te troggelen.

Walter Coenraads van de Computer Crime Unit legt in het Laatste Nieuws uit dat het "doorgaans vrouwen zijn die mannen geld aftroggelen. Dat foto's van bestaande en op de koop toe bekende mannen worden gebruikt om vrouwen op te lichten, is relatief nieuw. Ze zijn duidelijk heel creatief."

Goede raad

Dat belooft dus niet veel goeds voor de toekomst. Dit is dan ook de goede raad van de Computer Crime Unit als je hier zelf ooit mee in aanraking zou komen: "Klacht indienen bij de politie en screenshots en prints maken van al je contacten met die persoon."

Als ze over basisgegevens beschikken, gaat de Computer Crime Unit vervolgens op zoek naar de daders. "Bevinden die zich in Europa, dan is er kans op succes. Leidt het spoor naar Nigeria, dan loopt dat daar heel vaak dood op corruptie. Het beste wat je dus kan doen, is gewoon nooit geld geven aan mensen die je nooit hebt ontmoet."

Een gewaarschuwd mens is er twee waard

© Giphy

Lees meer