Alle grote Europese festivals al uitverkocht … behalve Rock Werchter

De grote Europese popfestivals zijn bijna allemaal uitverkocht voor deze zomer. Behalve Rock Werchter. 

Er zijn momenteel nog tickets verkrijgbaar voor alle dagen van Rock Werchter. Ook de combitickets zijn nog niet uitverkocht. Vreemd, want de buitenlandse concurrentie, de echt grote festivals met pedigree (maar met doorgaans minder indrukwekkende affiches), zijn wel allemaal uitverkocht ondertussen.

Vorig jaar waren eind maart alle combi’s voor Werchter uitverkocht. In 2014 was dat al in februari en in 2013 ergens half mei.

In Roskilde laten ze vandaag bijvoorbeeld weten dat de laatste tickets de deur uitgaan. Tegen morgen is wellicht het grootste Scandinavische festival helemaal uitverkocht: om en bij de 100.000 tickets, waarvan 80.000 combitickets voor de vier dagen.

Niet de eerste keer de jongste jaren, maar wel veel vroeger dan ooit. Ondanks een line-up die wel een aantal grote namen deelt met Rock Werchter (het is in hetzelfde weekend) maar er al bij al veel minder telt.

Roskilde

Op Roskilde hebben ze geen Paul McCartney bijvoorbeeld (die hadden ze vorig jaar daar). Geen Florence, geen Rammstein, geen Ellie Goulding.

Ze hebben daar wel Neil Young, maar - hoezeer we ook fan zijn van de man - da’s toch niet meteen de grote headliner anno 2016 zou je denken.

Komt bij dat in Denemarken een slag achter de schermen bezig is. Roskilde, dat onafhankelijk is, wordt er sinds een paar jaar belaagd door festivals die in handen gekomen zijn van de grote jongens AEG en Live Nation. Om Roskilde, dat al bestaat sinds 1971 het vuur aan de schenen te leggen, vinden die nu plaats respectievelijk een weekend en twee weekends voor Roskilde zelf.

Op die festivals (Tinderbox en NorthSide) staan bijvoorbeeld Rammstein maar ook Volbeat, van eigen bodem en een mega-headliner in Denemarken.

Je zou denken dat Roskilde dat zou voelen, maar nee dus.

Rock am Ring, Pinkpop & co

Dit weekend begint het seizoen van de grote Europese festivals overigens met Rock am Ring en Rock im Park in Duitsland, die een affiche delen. Samen goed voor 160.000 combi’s. De 90.000 voor Rock am Ring waren begin februari al weg. Dagtickets worden daar niet eens verkocht, wegens niet nodig.

Naast de Red Hot Chili Peppers, die ook Roskilde, Pinkpop en Werchter aandoen, zijn de headliners daar Volbeat (yup) en Black Sabbath. Die laatste twee acts staan trouwens op de Graspop Metal Meeting, waar de ticketverkoop als een trein loopt en waar ze aankijken tegen een recordopkomst dit jaar.

Wie bijvoorbeeld op zondag nog eens Iron Maiden wil zien, of de laatste keer ooit Twisted Sister, zal er snel moeten bij zijn.

Na Rock am Ring is het de beurt aan Pinkpop. Daar verbraken ze dit jaar alle records qua ticketverkoop zeggen ze. Pinkpop begon tickets te verkopen op 20 februari om 10 uur en een uur later waren alle 40.000 combi’s weg. Dat bleek een beetje te vroeg victorie gekraaid, maar desalniettemin: voor april waren ze echt allemaal de deur uit. Er zijn nog wel dagtickets voor twee van de drie dagen daar.

De vijfdagenpassen voor Sziget in augustus zijn al sinds begin mei uitverkocht. Glastonbury is sowieso elk jaar uitverkocht, nog voor er namen worden bekendgemaakt. Tomorrowland: zelfde verhaal.

Waarom?

Grote vraag is natuurlijk waarom de tickets van Rock Werchter minder snel gaan dit jaar. Is het de terreurdreiging? Misschien, maar die is er in Duitsland, Denmarken en de andere Europese landen ook. De prijs? Werchter werd 10 euro duurder en de pintjes slaan weer op. Maar ook daar: relatief bekeken is de hierboven genoemde concurrentie, op Sziget na, zeker niet goedkoper.

De affiche dan toch? Ook hier: veel van de namen worden gedeeld op die affiches. En qua artiestenbudget moet Werchter voor niemand onderdoen hier, integendeel. Misschien is het een combinatie van al die dingen. Voer voor discussie is het alvast.

Bij Werchter zelf zeggen ze dat het aan de aanslagen ligt: daardoor worden er volgens de organisatie minder tickets door buitenlanders gekocht.