Open brief aan minister Schauvliege: "Niemand is tevreden over uw beleid en u bent daar tevreden mee"

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

opinieIn een open brief spreekt Daan Schellemans, een bezorgde student, minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) aan op haar beleid.

Beste mevrouw Schauvliege,

Gisteren werd een interview met u gepubliceerd waarin u vertelt dat het de functie van een boom is om omgehakt te worden. Dat u kop van jut bent, bent u wellicht al gewend, maar met dit soort uitspraken zoekt u het toch zelf. U slaagt er telkens opnieuw in om ofwel domme dingen te zeggen ofwel, en dat is veel erger, domme dingen te beslissen. Als u op voorhand wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van een beslissing dan zijn de commentaren ‘voorbarig’, als u achteraf terecht wordt gewezen zijn de commentaren ‘te laat’.

Flaters

U heeft in deze legislatuur meerdere keren bewezen dat u weinig begrijpt van het milieu. U kunt heel wat van uw beslissingen gewoon niet rationeel verdedigen. U flatert op televisie, u beschuldigt Jan en alleman ervan marionetten te zijn en gewoon tegen te willen werken, u flatert in kranten, het houdt niet op. U vertelt in Knack dat wanneer niemand tevreden is, u uw werk goed hebt gedaan. Met andere woorden, niemand is tevreden over uw beleid en u bent daar tevreden mee.

Ik weet niet of u beseft hoe waanzinnig dit klinkt. De mensen die u steeds opnieuw terecht wijzen doen dat niet om u lastig te vallen, de mensen die u terecht wijzen doen dat vanuit een oprechte bezorgdheid voor het milieu. Dat u tevreden bent dat milieuorganisaties u hekelen, begrijp ik niet. Het betekent eigenlijk dat u tevreden bent dat u veel te weinig doet voor het milieu.

De emmer loopt over

“Een boom heeft altijd al de functie gehad om gekapt te worden.” Daarmee flatert u nu dus opnieuw. Dit had de druppel kunnen zijn die de emmer deed overlopen, maar dat is het niet geworden. Hoe komt dat? De emmer is al maanden aan het overlopen. Uw beleid is eenvoudig weg niet goed. Het leek me nodeloos het volgende te herhalen, maar ik doe het misschien toch even gezien u opnieuw een aantal dingen over het hoofd ziet.

Bos kent een aantal functies, het kappen ervan kan daar dan één van zijn, het is zeker niet de belangrijkste. Bos zuivert onze lucht van CO2 en fijn stof. Bos beschermt de bodem van bodemerosie en bos beschermt onze biodiversiteit. De functies van bos gaan dus een pak verder dan het kappen ervan. Een minister van natuur wordt, net zoals een leerling van het 1e middelbaar, geacht dit te weten. En ja mevrouw Schauvliege, u dient deze kennis toe te passen in uw beleid.

Waardevol bos

Wanneer de Vlaamse regering beslist om Uplace toe te laten is het beste waar u mee kunt afkomen dat u zelf niet graag in shoppingcentra gaat winkelen, maar dat de regering het nu eenmaal beslist heeft en dat u dat dan maar steunt. Wanneer Essers vraagt om waardevol bos om te hakken, zegt u ja. Ook na de bakken kritiek die u daarvoor kreeg uit politieke en uit niet-politieke hoek. U kreeg een hele reeks voorstellen van terreinen waar de uitbreiding zonder bos te kappen kon door gaan, maar daar deed u niets mee. Wanneer Johan Danen (groen) u waarschuwt voor het verlies van 122 hectare zeer waardevol bos voor het ontginnen van zanden zegt u dat de kritiek voorbarig is.

Als de kritiek niet voorbarig is dan komt ze te laat. BOS+ reageerde ondertussen al op uw uitspraken van gisteren. U vertelde dat bos nergens zo goed beschermd wordt als in Vlaanderen, wat gewoon niet waar blijkt te zijn. Jaar na jaar krimpt ons bosbestand in Vlaanderen, er wordt met andere woorden veel meer gekapt dan aangeplant. U schept de indruk dat u vooral met rust wil gelaten worden terwijl u regeert. Dat is niet de houding die u zou moeten hebben, zeker niet als blijkt dat u er zelf niets van bakt.

Verantwoordelijkheid nemen

Onlangs hoorde ik op de radio dat u een betonstop wil doorvoeren in Vlaanderen. Ik was oprecht verrast en opgelucht. Eindelijk neemt onze minister haar verantwoordelijkheid. Dat is wat ik dacht. Tot bleek dat u die verantwoordelijkheid helemaal niet neemt. U laat de minister van 2050 die verantwoordelijkheid nemen. Dat is nog maar liefst 34 jaar vooraleer uw ‘ambitieus plan’ er zou komen. U kunt toch niet verwachten dat u hiermee scoort. U neemt zogezegd een beslissing, maar eigenlijk doet u niets. U rekent erop dat uw collega’s binnen 34 jaar dat wel voor zich zullen nemen.

Ik zou u nu kunnen vragen om vanaf nu rekening te houden met de kritiek, om niet langer tevreden te zijn als mensen uw beleid hekelen en om uw verantwoordelijkheid te nemen. Maar dat is al genoeg gedaan. Er zijn genoeg mensen die u vragen het beter aan te pakken, maar u weigert dat te doen. Daarom vraag ik u vandaag om er mee te stoppen. Geef uw ministerpost door aan iemand uit uw partij die even hardnekkig, vastberaden en koppig is als u, maar die wel de belangen van het milieu behartigt in deze Vlaamse regering.

Ik vraag u dit niet vanuit een spel van oppositie versus meerderheid en ik vraag u dit ook niet omdat ik deze regering graag in moeilijkheden zie. In tegendeel, ik vraag u dit omdat ik bezorgd ben om het milieu, omdat ik vind dat deze Vlaamse regering een minister verdient die het milieu wel in rekening neemt bij het besluitvormen.

Vriendelijke groeten,

Daan Schellemans

Een bezorgde student