MR-minister Bellot plooit voor vakbonden bij de NMBS en toont zo de zwakte van de regering Michel 

Het zijn cruciale dagen voor de regering Michel. Want hoe ze met de aanhoudende staking omgaan zal bepalend zijn voor de rest van de legislatuur. En daarbij toont de MR zich als aarzelend: minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil toegeven aan de vakbonden bij de NMBS. Dat leidt tot intern ongenoegen en spanning, plus stevig gezichtsverlies. 

Wil de regering toegeven aan de eis van de vakbonden? Dat signaal gaf de minister van Mobiliteit François Bellot (MR) alvast. Die man, nog maar enkele weken minister nadat Jacqueline Galant (MR) ontslag moest nemen, beheert nu één van de belangrijkste symbolische dossier voor de regering: de NMBS.

Maar bij die NMBS stond de zaak al langer op scherp. CEO Jo Cornu was de afgelopen jaren volop bezig met de nodige hervormingen, waarbij hij privileges of speciale regelingen voor het personeel of de vakbonden frontaal durfde aanvallen. Cornu had het daarbij onder meer over "onverdedigbare rechten": het gaat om compensatiedagen die het personeel van de NMBS krijgt, of ze nu gewerkt hebben of ziek waren. Ook werd 15 november als officiële feestdag geschrapt en kwamen er maatregelen die de productiviteit moesten verhogen.

Cornu was duidelijk: hij nam ontslag

Maar met de komst van Bellot was het signaal dat Cornu gaf overduidelijk: de 71-jarige manager diende zijn ontslag in. Bronnen binnen de regering spraken dat ferm tegen: Cornu wilde al veel langer weg zegden zij. Het was in publiek geheim dat Cornu, een manager die als een bulldozer werkt, niet meteen opgezet was met gebrek aan ruggensteun van 'zijn' minister van Mobiliteit. Of dat nu Galant was of haar opvolger Bellot, steun op die positie vanuit de politiek is cruciaal.

Dat is net wat Bellot nu niet doet. Want na dagen van wilde en erkende stakingen zet Bellot de deur open voor toegevingen aan de boze bonden. En dat ondanks duidelijke afspraken binnen de regering Michel om CEO Cornu niet af te vallen. Maar Bellot is blijkbaar wel bereid om de regeling met de compensatiedagen te laten bestaan. Zo ontstaat meteen het beeld dat de stakers gewonnen hebben, terwijl Cornu, en bij uitbreiding de regering, de verliezers zijn.

De vakbonden duwden meteen door: zij willen zelfs niet meer met Cornu aan tafel. Want die is officieel al in z'n opzegperiode en stopt eind augustus. Dus, voorlopig alles schrappen en midden september opnieuw aan tafel, zeggen de bonden.

François Bellot: de juiste man voor de job?

Bellot, die zich ook in andere dossiers zoals verkeersveiligheid al bijzonder eigenzinnig opstelde (en buiten het regeerakkoord ging), gaat intern hiermee op ramkoers liggen met N-VA en Open Vld. Die hadden intern al heel duidelijk laten verstaan dat ze niet wilden dat Bellot zou plooien of toegevingen doen.

De MR staat als enige Franstalige partij behoorlijk onder druk: de stakingen zijn vooral in Franstalig België. En de regering heeft absoluut geen breed draagvlak, de MR haalde maar dik 20 procent van de stemmen. Komt daarbij dat over de kwaliteit van de MR-ministers toch wat vragen gesteld mogen worden: Bellot is nog altijd niet klaar met z'n beheersovereenkomst voor de NMBS. Met andere woorden: hij heeft z'n huiswerk niet gemaakt, terwijl hij wel nu al soloslim speelt en zo Cornu in de rug schiet.

Vandaag zitten de bonden en de directie van de NMBS opnieuw samen, maar het ziet er allemaal erg somber uit. Met de aanval op Cornu enerzijds, en de houding van Bellot anderzijds lijkt de regering compleet uiteen gespeeld. En ook de vakbonden, waar de laatste dagen de verdeeldheid bleek, zitten niet in een makkelijke situatie.

Zo blijft de impasse rond de NMBS duren. De procedure voor de opvolger van Cornu is nog niet opgestart en dreigt een moeilijke oefening te worden. En ook de raad van bestuur van de NMBS moet hervormd worden, iets wat al meer dan een jaar op de tafel ligt, maar waar binnen de regering geen consensus is.

Lees meer