Oostenrijkse minister heeft oplossing voor migratieprobleem: zet ze allemaal op een eiland

Oostenrijks minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz heeft een oplossing voor het vluchtelingenprobleem: bootjes die richting Europa varen tegenhouden en diegenen die Europa toch binnen geraken op een eiland vasthouden. Dat zegt hij in een interview aan de Oostenrijkse krant Die Presse. Oostenrijk ving sinds het begin van de crisis al 90.000 vluchtelingen op. 

Nadat de Oostenrijkers op het hoogtepunt van de asielcrisis zo'n 90.000 migranten opvingen, zijn ze daar op zoek naar een andere oplossing. De christendemocraat Sebastian Kurz, Oostenrijks minister van Buitenlandse Zaken denkt die gevonden te hebben: alle migranten die toch nog met een bootje richting Europa varen, worden samen in massakampen gezet, op de Europese eilanden. Dat zegt hij in de Oostenrijkse krant Die Presse. Australië past dit model al toe, en sindsdien hebben zij geen bootvluchtelingen meer ontvangen.

De Australische marine voert ook een actief repressiebeleid: ze kamperen met schepen op de route waar veel bootjes passeren en drijven die dan terug de zee in. Die praktijk werd sterk veroordeeld door mensenrechtenorganisaties. Sommige bootjes bereiken toch nog de kust, en die vluchtelingen worden op de eilanden Manus (Papoea-Nieuw-Guinea) of Nauru (Micronesië) afgezet. Daar blijven ze tot hun asielprocedure is afgerond.

Onrealistisch

Op sociale media, zoals Twitter zijn de reacties nogal verdeeld: enerzijds vinden veel mensen Kurz zijn oplossing 'eenvoudig' en simpel, maar onrealistisch. Anderzijds wijzen een heel pak Twitteraars er ook op dat Oostenrijk makkelijk praten heeft. Het land heeft namelijk geen eilanden. Daar komt bij dat de eilanden in de Middellandse Zee al eerder aanklaagden dat zij te veel vluchtelingen moeten opvangen.

"Het Australisch model is natuurlijk niet volledig reproduceerbaar maar de principes zijn ook toepasbaar op Europa ", zegt de minister. Hij is ook erg sceptisch over de vluchtelingendeal met Turkije, die de toestroom van vluchtelingen naar Europa zou moeten verlichten.

Lees meer