Opgelet: dit weekend BLAASMARATHON!

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Samen met het EK start vrijdagavond ook alweer een nieuwe blaasmarathon. "Geen toeval", zegt het BIVV, "op matchdagen gebeuren er namelijk dubbel zoveel ongevallen door de schuld van een dronken bestuurder."

Dit weekend gaat het EK voetbal officieel van start. Vrijdag opent gastland Frankrijk het EK met een match tegen Roemenië. En maandagavond komen ook de Rode Duivels aan de bak. Wie dacht het EK in te zetten met een pintje op café, let echter beter op. Vrijdag gaat namelijk ook een nieuwe nationale blaasmarathon van start.

Verhoogd risico

Dat de start van het de blaasmarathon samenvalt met de start van het EK is geen toeval. Volgens het BIVV gebeuren er tijdens en na een match van de Rode Duivels dubbel zoveel ongevallen met gewonden waarbij ook alcohol een rol speelt. Daarom controleert de politie vanaf vrijdag - vóór de match van de nationale ploeg - 48 uur lang intensief op alcohol in het verkeer.

Hoeveel is teveel?

Hoewel je beter helemaal niet drinkt wanneer je rijdt, mag je wettelijk wel iets drinken. De limiet ligt op 0,5 promille. Voor professionele bestuurders ligt de limiet op 0,2 promille. Wie tocht iets gedronken heeft, checkt best www.glaasjeop.be voor hij vertrekt. De calculator berekent het alcoholpercentage in je bloed aan de hand van je geslacht, je gewicht en wat je hebt gedronken.

Benieuwd welke rechten je hebt bij een alcoholcontrole? Daarvoor kan je terecht op www.blaasmarathon.be.

I WANT!

Wel leuk, wie safe blaast tijdens de blaasmarathon, krijgt daarvoor wel iets heel leuks in de plaats. Volledig in de sfeer van het EK deelt de politie de hele zomer lang BOB-sleutelhangers uit in de Belgische driekleur.

LET OP

Let deze blaasmarathon dus extra op, ook als je de auto laat staan en met de fiets gaat. Ook op de fiets mag je maximaal 0,5 promille in je bloed hebben. Ook wie dronken met de fiets rijdt, kan een boete én zelfs een rijverbod krijgen.

www.glaasjeop.be