"OCMW-steun krijgen met twee Mercedessen voor de deur, dat kan echt niet": staatssecretaris De Backer (Open Vld) pakt fraude aan

Open Vld'er Philippe De Backer is pas staatssecretaris, maar laat er geen gras over groeien. Hij giet meteen een stevige blauwe saus over z'n departement van fraudebestrijding, met de aankondiging dat OCMW's feller moeten reageren tegen sociale fraude. "Wij stellen vast dat lokale besturen niet goed weten hoe ze moeten omgaan met die fraude."

OCMW-medewerkers moeten simpel en vertrouwelijk hun frauderende cliënten kunnen aangeven. Dat zegt staatssecretaris van Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). Hij vindt dat mensen die een uitkering krijgen én ook nog in het zwart bijwerken "twee keer frauderen". En "dat kan echt niet", zo stelt de staatssecretaris. Vandaag stelt hij in de Kamer z'n beleidsbrief voor. Dit voorstel is er een onderdeel van.

En hij schuwt daarbij de straffe voorbeelden niet. "Van zodra iemand een leefloon krijgt van het OCMW en er staan twee Mercedessen op de oprit, dan is er een probleem. Dan moet het OCMW z'n verantwoordelijkheid nemen", zo zegt De Backer op La Première.

Hij wil niet dat het de sociale werkers zijn die dan de fraude moeten rapporteren, want die hebben vaak een vertrouwelijke relatie met de mensen. Maar wel de OCMW's zelf, en de medewerkers daar. De Backer vindt dat OCMW's vandaag veel te weinig fraude doorgeven. Het gaat om slechts 2.500 gevallen van fraude op één jaar tijd.

De medewerkers van het OCMW zouden dat dus zelf kunnen gaan doen, via het het meldpunt voor sociale fraude. En het hoeven niet alleen fysieke personen te zijn, ook de instantie, het OCMW zelf dus, kan dat vanaf het najaar. Ook daar blijft de tipgever dan anoniem. "Maar sociale besturen hebben een belangrijke signalisatiefunctie", zegt De Backer.

Met z'n plannen gaat de Open Vld'er verder op de lijn van z'n voorganger Bart Tommelein, die promoveerde naar de Vlaamse regering. Een stevige aanpak van sociale fraude wordt met argusogen gevolgd door de oppositie. Daar werd de quote over de Mercedessen op de oprit al stevig bekritiseerd, onder meer door Ecolo-voorzitter Patrick Dupriez.

Lees meer