Italiaanse krant geeft Hitlers Mein Kampf als gratis weekendbijlage

Il Giornale, een Italiaanse krant, geeft vandaag Hitlers Mein Kampf weg als bijlage bij z’n weekendeditie. Tot grote consternatie van de joodse gemeenschap en historici in Italië

“Onfatsoenlijk" en "gevaarlijk" zijn zowat de meest voorkomende woorden in de reacties op het feit dat de krant Il Giornale vandaag de integrale en originele Italiaanse editie van Mein Kampf uit 1937 weggeeft.

Het kadert blijkbaar in een serie van acht boeken over de nazi's. Het omstreden boek van Hitler is het eerste in de serie.

Een woordvoerder van de joodse gemeenschap in Italië reageerde gisteren al op de aankondiging van de publicatie. "Het moet duidelijk gezegd worden: de actie van Il Giornale is onfatsoenlijk", aldus Renzo Gettegna.

Smerig

Hij noemt de gratis distributie bij de krant "een smerig feit dat lichtjaren ver weg staat van elke logica als het gaat om het bestuderen van de holocaust". Volgens hem doet het geen recht aan "de factoren waardoor de mensheid wegzonk in een afgrond van oneindige haat, dood en geweld."

Ook de Italiaanse premier Renzi heeft heeft de publicatie veroordeeld. "Ik vind het smerig dat een Italiaanse krant Hitlers Mein Kampf vandaag weggeeft. Mijn gedachten zijn bij de joodse gemeenschap", tweet de premier vandaag.

Il Giornale is een conservatieve krant die altijd oud-premier Berlusconi heeft gesteund. Volgens nogal wat mensen in Italië probeert de krant met de publicatie van Mein Kampf haar verkoopcijfers op te krikken.

Duitsland

Eerder deze week was er ook in Duitsland ophef over plannen voor een nieuwe publicatie van Mein Kampf door een rechts-conservatieve uitgeverij.

Het boek ligt in Duitsland al sinds begin dit jaar in de winkels, maar alleen in een versie waarin leugens en onjuistheden in Hitlers argumentatie worden aangeduid.