Speel geen Britse roulette! Hopelijk haalt de rede het van de emotie in het Verenigd Koninkrijk

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Wat Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) betreft moeten de Britten in de Europese Unie blijven. Dit is waarom.

1982. De Britse punkgroep The Clash scheert hoge toppen met hun hit Should I stay or should I go. De titel van deze song verwoordt mooi het dilemma waar de Britten donderdag voor staan: blijven ze in of verlaten ze de Europese Unie?

Generatiegenoten van mij die deze vinylplaat hebben grijs gedraaid, herinneren zich misschien nog de single op de B-kant: Straight to hell. Kiezen de Britten tijdens het referendum voor een Brexit, dan wacht ons – toegegeven … met enige overdrijving – het vagevuur. Dat blijkt alvast uit een resem studies die aantonen dat een Brexit leidt tot heel wat welvaartsverlies in het Verenigd Koninkrijk. Trouwens niet alleen daar. Ook België en de ganse EU worden getroffen door een vertrek van de Britten uit de Unie.

Belangrijke economische partner

Voor ons land is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke economische partner: de voorbije jaren bouwden we een positieve handelsbalans op met een export van €31 miljard versus een import van €17 miljard. Een Brexit zou wel eens roet in het eten kunnen gooien door het aan banden leggen van het vrij verkeer tussen België en VK.

Het optrekken van zo’n handelsbelemmeringen zal de import en export duurder én moeilijker maken met welvaartsverlies als eindresultaat. Bovendien zorgt een Brexit voor heel wat rechtsonzekerheid voor de ruim 200 Belgische bedrijven actief in het VK alsook voor de Belgen die er werkzaam zijn. Die onzekerheid ondermijnt het vertrouwen en werkt verlammend op eventuele investeringsbeslissingen.

Wie denkt dat we in de EU beter af zijn zonder de Britten, die dwaalt. Met een Brexit verliezen we een vrijemarktgezind land dat trekker is van een verdere verdieping van de Europese interne markt en het sluiten van ambitieuze vrijhandelsakkoorden. Beiden van groot belang voor onze exportgerichte Belgische economie.

Zonder onze 64 miljoen overzeese buren verliest de EU daarenboven ook nog heel wat macht bij het onderhandelen van zo’n vrijhandelsakkoorden en vermindert de invloed op het geopolitieke toneel. Iets waar we in deze economisch fragiele tijden niet op zitten wachten.

U zal het al begrepen hebben: wat mij betreft moeten de Britten blijven.

Een sprong in het Brexit-duister

Wagen ze toch een sprong in het Brexit-duister dan reken ik op het pragmatisme van onze Europese leiders om snel een degelijk handelsakkoord te sluiten om zo de handelsstromen zo weinig mogelijk te belemmeren. Trouwens, alle Europese landen die geen deel uitmaken van de EU, van IJsland tot Turkije, hebben één of andere handelsovereenkomst met de EU. Een belangrijke handelspartner als de Britten mogen we dan toch niet links laten liggen?

Ten slotte hoop ik dat dit referendum een wake-up call is voor de Europese politici en beleidmakers en dat ze zich werkelijk de vraag durven stellen: Hoe is het zover kunnen komen? Het feit dat de bevolking, en niet alleen in het VK, minder en minder affiniteit heeft met de EU heeft deels te maken doordat de EU zich in het verleden met te veel mineure zaken bleef bemoeien - en vandaag de dag nog in zekere mate - maar ook doordat ze haar troeven te weinig uitspeelt. De EU kan en mag immers niet alles reglementeren.

Voor het VBO moet Europa zich meer focussen op zijn kerntaken en de grote uitdagingen die op ons af komen doeltreffend aanpakken. Het gaat dan over de tanende concurrentiekracht, de hoge kosten en afhankelijkheid van energie en grondstoffen, de missing links inzake infrastructuur, de asielcrisis, enz. Ook moet de EU beter communiceren over de tastbare voordelen voor de burgers in hun dagelijks leven. Maar communicatie alleen is niet voldoende. Het is een Europa van resultaten dat telt.

Hopelijk haalt in het VK de rede het van de emotie. Hopelijk zetten de EU-leiders voortaan meer in op resultaten in die domeinen waar de EU-burger vandaag echt van wakker ligt.