Vreemd leugentje: Termont maakt video over Optima "want raak m'n verhaal niet kwijt in pers", maar Terzake vroeg hem meermaals ...

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) komt met een opvallend initiatief. In een videoboodschap op Facebook reageerde hij op de ondergang van Optima Bank. "Ik voel mij als een misdadiger, maar ik ben onschuldig. Ik heb niets maar dan ook niets te maken met Optima." Alleen zit er ook een vreemde motivering achter de video: Termont krijgt naar eigen zeggen z'n verhaal niet verkocht in de pers. Terzake reageerde al: "We hebben meermaals aangedrongen op een interview." 

“Ik voel mij als een misdadiger, maar ik ben onschuldig.” En ook: "ik zou niet willen dat er Gentenaars zijn die vroeger vertrouwen hadden in mij en vandaag dat niet meer zou hebben. Ik blijf ter beschikking of er nog vragen of opmerkingen zijn."

Daniël Termont komt met een opvallende videoboodschap, gelanceerd op zijn Facebook-pagina, over de zaak Optima. Die bank en vermogensplanner, gevestigd in Gent, ging failliet vorige week. Het bedrijf en haar stichter Jeroen Piqueur hadden duidelijk diepe banden met de politiek: ex-minister Luc Van den Bossche (sp.a) was er jaren CEO, Geert Versnick (Open Vld) was bestuurder. Optima kon in Gent ook heel wat vastgoedprojecten realiseren.

"Geen aandelen, geen beleggingen, geen zichtrekening"

Termont neemt nu in de felst mogelijke bewoordingen afstand van heel de zaak. “Ik heb niets maar dan ook niets te maken met de Optima-groep of Optima Bank. Ik heb daar geen aandelen in, geen beleggingen of obligaties, zit daar niet in de raad van bestuur. Ik heb daar zelfs geen doodgewone zichtrekening”, zegt Termont van achter z'n bureau.

"Natuurlijk ken ik Jeroen Piqueur." En Termont verduidelijkt: "Vele jaren geleden heb ik op z'n trouwfeest gespeecht. Maar wil dat zeggen dat ik hem zeer goed ken? Nee. We kennen mekaar en spreken elkaar met de voornaam aan." Hij onderstreepte dat hijzelf, maar ook de stad Gent geen enkele rekening, of transactie met Optima deed. Het enige dat ze ooit samen wilden doen was de bouw van een nieuw voetbalstadion in Gent, een contact in 2004. Uiteindelijk werd dat project overgenomen door Ghelamco.

Alleen is de motivering voor z'n video, die op het eind van komt, wel zeer vreemd: "Ik kan u zeggen dat ik zeer op mijn gemak ben want ik heb daar totaal, maar totaal niets mee te maken. Maar ik krijg mijn verhaal niet verkocht in de pers, vandaar dat ik het met deze videoboodschap wilde bekend maken." Dat werd meteen staalhard ontkend door onder meer Terzake, waar reporter Pieterjan De Smedt een duidelijke tweet stuurde: "Wij hebben nochtans meermaals aangedrongen op een interview."

Lees meer