Ter verdediging van festivalorganisatoren in deze natte tijden

Modder, ondergelopen parkeerplaatsen en campings: Groezrock en Graspop kregen er mee af te rekenen en ook bij Rock Werchter weten ze nu al dat er miserie op komst is. Meer dan een week voor ’s lands grootste festival begint, heeft de organisatie laten weten dat een aantal campings en parkeerterreinen “opgegeven” zijn. En het gaat nog meer regenen. Wie afgaat op de berichtgeving in de meeste media en op de reacties op sociale media ziet echter maar één kant van het verhaal. Aan de inspanningen die worden geleverd om het de festivalgangers toch nog enigszins comfortabel te maken, wordt nogal snel voorbijgegaan.

Dat water, waar blijft het van komen? Dat vroegen ze zich af bij de Graspop Metal Meeting, een paar dagen voor de start van het festival. Op het kampeerterrein, het festivalterrein en aan de main stage waren toen al een stuk of zeven pompen, die elk 60.000 liter water per uur wegwerkten, drie weken continu aan het draaien. Het komt er op neer dat er quasi 150 miljoen liter water weggepompt is van een stuk van pakweg 50 hectare.

Je leest het goed: 150 miljoen liter. We hebben het dan nog niet over 3.000 kubieke meter boomschors die aangevoerd werd om op de meest drassige plekken te kappen. Of de 10.000 vierkante meter aan zware, ijzeren rijplaten die gelegd zijn rond dat festivalterrein en de 10.000 vierkante meter aan plastieken vloerpanelen op de wei zelf.

"Zoek eens snel 9.000 parkeerplaatsen"

Desalniettemin: van de 10.000 parkeerplaatsen die waren voorzien, konden er maar 1.000 het winnen van het wassende water. Gevolg: er moesten 9.000 bijkomende parkeerplaatsen op droge ondergrond gevonden worden. Zonder dat ze daar in Dessel en omstreken te veel last van zouden hebben. En op plaatsen die bereikbaar waren met shuttlebussen. En, we gaan even stout zijn, zonder al te veel hulp van politici die in de eerste plaats in hun hoofd zitten met de overlast voor de plaatselijke kiezers eerder dan met het comfort van duizenden festivalgangers die toch niet op hen kunnen stemmen.

In het zenuwcentrum van Graspop is het aantal uren slaap dat die mensen daar hebben gehad in de dagen voor en tijdens het festival op de vingers van twee handen te tellen. Ik weet dat, want ik heb het gezien. Ik heb ook gezien hoe VIPs en journalisten (gelukkig was het een minderheid) die mensen voor het vuil van de straat uitscholden omdat ze niet op hun geprivilegieerde parking konden, een paar kilometer moesten stappen of een uur op een shuttlebus hadden moeten wachten.

Degoutante & lieve mensen

“Wat een kutorganisatie. Trekt op niks. Hadden ze dit of dat toch maar gedaan.” Degoutant, als je weet hoe de organisatie maar ook een paar honderd mensen van de vzw Graspop zich de dagen daarvoor driedubbel hadden geplooid. Mensen die hun verlof elk jaar oppakken om uit gemeenschapsgevoel zich gratis in te zetten opdat het festival zou kunnen plaatsvinden.

Er waren ook een paar mensen in Dessel die het nodig vonden om te gaan janken omdat er een Duitser, een Hollander, een Fransman of iemand “uit de Vlaanders” hun auto moesten parkeren op het trottoir voor hun huis. Maar, en dat is dan weer wel hartverwarmend, de meeste locals vonden het GE-WEL-DIG. In Witgoor, het gehucht waar Graspop ooit nog begon, op een goeie vijf kilometer van het festivalterrein, stond het vol met wagens van festivalbezoekers. Niemand vond dat erg, integendeel, we hebben talloze verhalen gehoord van mensen daar die festivalgangers opvingen, hun sanitair lieten gebruiken, kortom de deur wagenwijd open zetten voor sukkelaars die een droge wagen boven een natte tent verkozen.

Werchter

Naast Witgoor-centrum werden noodparkings gevonden aan Belgoproces, Vito, het Engels kamp in Geel en de Europalaan in Mol. Mensen moesten daar wel eens aanschuiven en wachten op de shuttlebussen. Waarvan er 40 extra ingezet werden. 40 grote bussen, met chauffeurs én in het weekend: vindt ze maar eens in een paar dagen tijd.

Soit, daarmee hebben we ’t één en ander al in perspectief gezet. De beste stuurlui staan aan wal, dat geldt ook voor festivals, en zeker als die stuurlui een beetje nat worden. We kunnen nu al voorspellen dat ook de mensen van Rock Werchter een hoop gezaag en gejank tegemoet gaan.

Immers: ook daar is het nat, en het ziet ernaar uit dat de volgende dagen de hemelsluizen nog wel een paar keer flink wat water gaan lossen. In Werchter hebben ze, in tegenstelling tot in Dessel, de grond niet mee. Terwijl het zand van de Kempen nog enigszins barmhartig is voor grondwater, is de leem in dat deel van het land dat niet.

De abnormale regenval van de jongste weken heeft er sowieso voor gezorgd dat weilanden compleet verzopen zijn en dat er daardoor zo'n 4.000 parkeerplaatsen te weinig zullen zijn. Het was al langer duidelijk dat een aantal campings en -parkeerterreinen niet inzetbaar zullen zijn. De festivalorganisatie roept daarom meer dan ooit op om met het openbaar vervoer naar Werchter te reizen. Er wordt bekeken of er een grote pendelparking in Leuven kan geopend worden.

Met de momenteel ook nog erg drassige festivalweide komt het volgens organisator Live Nation wel in orde. Het aantal kampeerplaatsen zal volstaan: er worden, onder meer door het slechte weer, dan ook zo'n 5.000 kampeerders minder verwacht dan andere jaren.

Hypotheek

Ook in Werchter zijn ze momenteel bijzonder zware inspanningen aan het doen om het de festivalgangers het zo comfortabel mogelijk te maken. Maar aan alles zijn grenzen. Het aanhoudende weer en al die regen: er is ook maar zoveel dat je er kan tegen doen.

Wat je ook nergens leest, is hoeveel de inspanningen die gebeuren door festivalorganisatoren kosten. En hoe dat een hypotheek legt onder de volgende editie. Daar komt bij dat er al extra kosten gemaakt zijn om tegemoet te komen aan de grillen van de politie en overheden naar aanleiding van de angstpsychose door de terreuraanslagen en het geldende dreigingsniveaus.

Lees meer